fbpx

ZPS test bolonjskih omak: Cena ne odraža kakovosti

Zanimivosti

Pri Zvezi potrošnikov Slovenije so preverili kakovost 11 bolonjskih omak, ki jih lahko kupimo v slovenskih trgovinah. Ponovno se je izkazalo, da cena ne odraža kakovosti.

Pri Zvezi potrošnikov Slovenije so tokrat preverili kakovost 11 bolonjskih omak, ki jih lahko kupimo v slovenskih trgovinah, po katerih marsikateri kupec poseže, ko je v stiski s časom ali ko se odpravi dopustovat v kakšen kamp. Večina (5) je dobila skupno oceno povprečno, štiri dobro, dve pa sta prejeli oceno nezadovoljivo. Ponovno se je izkazalo, da cena ne odraža kakovosti.

zps_test_bolonjskih_omak

Kaj pravzaprav je v bolonjskih omakah?

»Sestavine kupljenih bolonjskih omak se od »domačih« razlikujejo predvsem v količini mesa, ki je pri kupljenih razmeroma majhna, in po dodanih aditivih. Pogled na seznam sestavin razkrije, da lahko bolonjska omaka poleg osnovnih sestavin (to so meso, paradižnik, zelenjava, olje, čebula in začimbe) vsebuje tudi različna gostila, kot so modificirani škrob, koruzni in rižev škrob, koruzna moka, pšenična moka, sojine beljakovine ipd. Nekatere omake vsebujejo tudi aromate, mlečno kislino, citronsko kislino, sladkor, kvasni ekstrakt, beljak v prahu in posneto mleko v prahu. Dva vzorca sta vsebovala tudi ojačevalce arome,« je poudarila dr. Tanja Pajk Žontar iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala: »V okviru laboratorijskega dela testiranja pa smo preverili tudi količina vezivnega tkiva, količino maščobe in soli, senzorični preizkuševalci pa so preverili videz, sestavo vsebine, barvo, teksturo, vonj in okus.« 

Koliko mesa vsebujejo? Zelo različno!

Na embalaži bolonjskih omak, z izjemo enega vzorca, je na prednji strani izdelka slikovno ponazorjeno kuhano mleto meso ali kosi surovega mesa. »Iz slik na embalaži lahko potrošnik sklepa, da bolonjska omaka vsebuje precej, če že ne veliko mesa. A podrobnejši pogled na seznam sestavin v testiranih omakah razkrije drugačno sliko, nekateri izdelki namreč vsebujejo le »za vzorec« mesa, drugi več. Na testu smo imeli tako vzorec, ki je vseboval le 1,33 % mesa in takšnega s 45 %, večina pa je vsebovala med 19,4 in 23 % mesa« je poudarila dr. Tanja Pajk Žontar iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala: »Seveda pa je pri vrednotenju kakovosti bolonjskih omak pomembno, ali vsebujejo kakovostno meso, torej tako z malo vezivnega tkiva,. Da ne bi izdelek, ki vsebuje več mesa, »po krivici« dobil slabše ocene za vezivno tkivo, smo ga ocenili na podlagi razmerja med analitsko določeno količino vezivnega tkiva in količino mesa, navedenega na označbi izdelka«. 

Skoraj polovici omak za vsebnost soli zasveti rdeča luč

V laboratoriju so določili tudi količino soli. »Pri petih vzorcih od enajstih je za vsebnost soli na semaforju zasvetila rdeča luč, torej so vsebovali veliko soli. Ob tem pa bi izpostavila, da senzorični preizkuševalci niso nobenega od vzorcev bolonjskih omak ocenili kot premalo slanega, kar pomeni, da je z vidika okusa dovolj »že« 1,2 grama soli v 100 gramih omake (»oranžna luč«). Glede na to, da bolonjska omaka običajno vsebuje tudi čebulo, zelišča in začimbe, je več kot dovolj možnosti za »plemenitenje« njenega okusa, seveda ob zadostni količini primerno kakovostnega mesa. Pretiravanje s soljo je torej povsem nepotrebno,« izpostavlja dr. Pajk Žontarjeva. 

Cena ne odraža kakovosti 

Cene testiranih bolonjskih omak so se zelo razlikovale, za najcenejšo potrošnik v trgovini odšteje 2,36 €/kg, za najdražjo pa 8,95 €/kg. In če se je najcenejša uvrstili med prve tri, je bila najdražja zaradi netipičnih senzoričnih lastnosti ocenjena kot neustrezna. Cena torej ne odraža kakovosti. 

Vzorci na testu:

 • Barilla, Bolognese, paradižnikova omaka z govejim in svinjskim mesom 
 • Carloni, Bolognese Sugo, paradižnikova omaka z 20 % mesa 
 • Combino, paradižnikova omaka bolognese 
 • Despar, era ora, paradižnikova omaka z mesom bolognese 
 • Felix, Bolognese, Sugo 
 • Kras, omaka bolonese klasik, halal 
 • Natureta, omaka bolognese, omaka z mletim mesom 
 • Podravka, Bolognese, omaka iz zelenjave in mesa 
 • Podravka, mesni ragu bolognese 
 • Turini, Marque Repere, bolonjska omaka  s pečenim mesom 
 • Tuš, Bolognese, mesna omaka – bolognese 

Rezultati so objavljeni v reviji VIP, junij 2014 in na prenovljeni spletni strani www.zps.si.

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam