fbpx

Znani so finalisti glasovanja za izbor najboljših restavracij v Sloveniji!

Dogodki, Dogodki, Domača scena, Lifestyle, Novice, PR novica

Postavimo Slovenijo na kulinarični zemljevid sveta!

V preteklih mesecih smo vas obveščali o našem vseslovenskem projektu izbora najboljših restavracij v Sloveniji – The Slovenia Restaurants Awards, sponsored by Diners Club International.

Projekt The Slovenia Restaurant Awards je razdeljen v tri nivoje:

  • Listo najboljših restavracij je pripravila strokovna komisija (prvi nivo) v sestavi mag. Helena Cvikl (direktorica Višje šole za gostinstvo in turizem Maribor), Mira Šemić (vinska poznavalka, gurmanka in svetovna enogastronomska popotnica), dr. Janez Bogataj (zaslužni redni profesor in doktor etnoloških znanosti), doc. dr. Aleš Gačnik (predstojnik katedre za kulturni turizem in kulturno dediščino na Turistici ter vodja Centra za gastronomijo in kulturo vina Univerze na Primorskem) in Yuri Barron (urednik slovenskih edicij turističnih vodičev In Your Pocket ter urednik in glavni avtor knjige The Slovenia Book -Top 100 Destinations).

  • Seznam najboljših restavacij smo predali v glasovanje Chefs&Foodies Akademiji, ki jo sestavljajo chefi, kulinarični strokovnjaki, kritiki, sommelierji, gostinci, vinarji, bonvivani, poslovneži (drugi nivo – glasovanje je potekalo zaprtega tipa) in nazadnje širši slovenski javnosti (tretji nivo).
  • Strokovna komisija je restavracije ocenila po skrbno pripravljenih kriterijih, glavno vodilo pa je le eno; to ni bila cena jedi, velikost restavracije ali dostopnost lokacije, temveč splošno zadovoljstvo z obiskom restavracije. Slovenijo smo razdelili na 5 regij: sever, jug, vzhod, zahod in Ljubljano z osrednjo Slovenijo.
    Skupaj smo izbrali 140 restavracij po celotni Sloveniji.

Podroben opis postopka ocenjevanja je na voljo na njihovi uradni spletni strani.

V uredništvu smo člana strokovne komisije doc. dr. Aleša Gačnika vprašali o kulinaričnih trendih in kakšen odnos imamo do kulinarike Slovenci.

Ali smo Slovenci dovzetni za kulinarične trende, ali se rajši zatekamo k tradicionalni kuhinji?

“Projekt SRA odraža barvitost kulinaričnih konceptov gostiln in restavracij, od tistih z izrazito avtorsko kuhinjo, do tistih, ki iščejo navdih v sodobnih interpretacijah gastronomske dediščine slovenskih regij, pa do tistih, ki želijo ohranjati gastronomsko dediščino v najbolj avtentičnem pomenu besede. Kljub temu, da s procesi globalizacije postajamo vse bolj dovzetni tudi za kuhinje drugih narodov sveta, pa smo Slovenci še vedno predvsem tradicionalisti, zvesti družinskim / lokalnim gastronomskim tradicijam in z njimi povezanimi šegami in navadami.”

Kaj menite ali gostje restavracij dajejo velik pomen po izvoru živil?

“Žal ne oz. veliko manj, kot bi si želeli. Navsezadnje, koliko restavracij v svojih jedilnikih / kartah izpostavlja izvor oz. identiteto živil, ki jih uporabljajo za svoje kulinarične kreacije? Izvor živil bi moral biti sestavni del zgodb o hrani, ki jih ponuja posamezna gostilna ali restavracija.”

Kakšna je bila najbolj nenavadna jed, ki ste jo kdaj okušali?

“Med eksotičnimi jedmi bi lahko izpostavil kakšne žuželke ali ptiče, med zanimivimi tradicionalnimi jedmi pa tudi preproste vsakdanje jedi, pripravljene nekoliko drugače, kot npr. jajčke na oko, popražene na bučnem olju in ptujskem »lüku« …”

Po nekajmesečnih pripravah strokovne komisije in glasovanju s strani Chefs&Foodies Akademije ter ljudstva, smo končno dobili finaliste vseh slovenskih regij. V vsaki regiji smo dobili 5 finalistov, z izjemo Ljubljane z osrednjo Slovenijo, kjer smo dobili 10 finalistov.

Vse zmagovalne ter tudi preostale uvrščene restavracije bodo objavljene na spletni strani, v turističnih mapah The Slovenia ter knjigi o najboljših restavracijah, ki bo izšla ob koncu pomladi in ponudila obiskovalcem širok nabor okusov, za vsako priložnost in za vsak žep.

Seznam 30 finalistov The Slovenia Restaurant Awards sponsored by Diners Club International za leto 2017, razvrščenih po abecednem vrstnem redu je sledeč:

Podelitev priznanj in razglasitev regijskih zmagovalcev ter zmagovalca strokovne komisije bo v torek, 21.3.2017.

 

Foto: PR


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam