Ženski pogled na nakup avtomobila

Lifestyle, PR novica, Prva stran, Tehnologija

Gotovo ste tudi vi že slišali, da se moški za avto odloča s srcem, ženska pa racionalno. Preveri, kako kupuje avtomobil ženska.

Gotovo ste tudi vi že slišali, da se moški za avto odloča s srcem, ženska pa racionalno, na podlagi uporabnosti. No, menda tudi zaradi barve. Še več, številna duhovičenja na to temo kažejo zakoreninjen predsodek, da naj bi se nežnejši spol za avto odločal predvsem na podlagi barve. Pa je res tako?

Raziskava, ki so jo delali v ZDA, je pokazala, da je kar za 20 odstotkov bolj verjetno, da se bo na osnovi barve za določen avtomobil odločil moški, kot pa ženska. Moški so tudi zvestejši točno določeni znamki avtomobila, na njihovo odločitev pri nakupu vplivajo tudi videz avta, njegova zmogljivost, torej moč motorja, navor in podobno, ker je za moške avto tudi statusni simbol; prestiž za njih igra precejšnjo vlogo pri nakupu. Za veliko moških je njihov avto pravzaprav podaljšek njih samih in pomembno jim je, kako jih okolica ocenjuje tudi, ko gre za lastništvo avtomobila.

Ona ima pač glavno besedo

Toda glej ga no zlomka. Ženskam so stereotipi vedno pripisovali, da naj jih tehnične podrobnosti pri nakupu avta ne bi pretirano zanimale, a prav taista raziskava je potrdila, da se ženska v četrtini primerov pogosteje (v primerjavi z moškim) za nov avto odloči na podlagi podatkov o porabi in učinkovitosti, pa tudi stroškov vzdrževanja. Kdo potemtakem stavi na barvo, zunanji videz in kar je še tega? Očitno bo to prej moški, kot ženska.

“Ženske so pri nakupu novega avta bolj pragmatične, praktične, pa tudi dolgoročno naravnane.”

In ne samo ameriška, pač pa tudi številne evropske raziskave so že potrdile, da naj bi, če gre za nakup družinskega avta, ne pa njenega osebnega, ženska na koncu imela glavno besedo v kar 80 odstotkih primerov. Raziskave evropskega in tudi slovenskega trga in prodajnih številk pa obenem kažejo, da ženske pokupijo več kot polovico novih avtomobilov (za primerjavo: v ZDA je skoraj dve tretjini kupcev novih avtov ženskega spola).

Pri nakupu družinskega vozila ima ženska ključno besedo.

Samoumevno je torej, da so prodajalci novih avtomobilov opazili ta trend in ženskam zapihali na dušo, saj vedo, da bo na koncu obveljala njena, ne njegova. V večini primerov. Kakorkoli obrnemo, zgoraj zapisane trditve veljajo samo posplošeno, ne pa v vseh primerih. Najdejo se tudi ženske, ki razmišljajo o nakupu novega ali rabljenega avta čisto ‘po moško’, pa tudi moški, ki jih vodijo bolj žensko obarvane kakovosti, kot so razmislek, uporabnost, ekonomičnost … in ne čustva.

Na trgu vse več ponudbe prav za ženske

Ženska se pri nakupu avta odloča drugače, kot ko gre za njene nove čevlje ali modne dodatke ter kozmetiko. Pomembna jim je tudi družinskemu proračunu prijazna cena. Morda res dajo nekoliko manj na tehnološke novosti ter dosežke, zato pa toliko bolj na funkcionalnost.

Proizvajalci avtomobilov so se zato glede na vse omenjeno zadnja leta opazno usmerili k ženskim potrošnicam, poskrbeli, da ustrežejo njihovim željam in potrebam, ne samo z bolj ‘ženskimi’ modeli štirikolesnikov, ampak so nove trende upoštevali tudi pri prenovi modelskih različic, ki se zdaj v notranjosti lahko pohvalijo s še več odlagalnimi površinami in predali, z več prostora in udobja, z mislijo na najmlajše družinske člane, ki jih mamice prevažajo naokoli, poskrbeli so za preprosto pritrjevanje otroških sedežev, niso pozabili na  kljukico za pritrjevanje ženske torbice in kajpak na osvetljeno ogledalce v senčniku, kjer si ona lahko med čakanjem na semaforju na hitro popravi ali nanese šminko.

Tudi v prtljažniku so poskrbeli za pregrade in dodatne pritrjevalne ter odlagalne površine in pregradne mrežice, kamor ona lahko pospravi svoje vrečke in razne drobnarije, ki si jih je priborila na zadnjem nakupovalnem pohodu.

Varnost za njen naraščaj je na prvem mestu

Oh, nismo še omenili vsega: ta prtljažnik se naj, ker ima dama pač  zasedeni obe roki, odpira kar s pomočjo giba noge pod zadnjim odbijačem, vrata prtljažnika se samodejno odprejo in ona lahko vse, kar ima v rokah, udobno in brez naprezanja pospravi v prtljažni prostor. Ta pa mora biti seveda dovolj velik, ne samo za nakupe in špecerijo, pač pa tudi, v kolikor gre za družinski avto, za vse kovčke in prtljago, ki jo družina potrebuje, ko gre kam na lepše za vikend ali na počitnice.

 

To smo posredno ali vsaj med vrsticami že omenili, a velja povzeti še enkrat: matere, zlasti pa novopečene, bodo pri nakupu novega avta zagotovo dale prednost varnosti za svoje otroke, uporabnosti (kot je velik prtljažni prostor) in na splošno funkcionalnosti ter udobju.

 

In ko smo že omenili čim manj naprezanja, verjemite, da ženske cenijo tudi priročnost, ko gre za parkiranje, zato so jim všeč asistenčni sistemi, ki poskrbijo za samodejno parkiranje ali vsaj pomočnik za okretnejše parkiranje. Cenila bo tudi vse druge ‘pametne’ asistente, ki ji bodo lajšali vožnjo, opozarjali na nevarnost naleta avtomobila, na gibanje vozil in pešcev, kolesarjev ter motoristov v mrtvem kotu, na nehoteno menjavo voznega pasu, omejevalnik hitrosti in kar je še takega.

No, preprosto manevriranje avtomobila je nekaj, kar ženska voznica zagotovo ceni. Vsekakor pa se bo večina žensk za avto odločila tudi glede na porabo goriva, varnost, udobje in zanesljivost. Vesela bo tudi preglednega infotainment zaslona in dobrega ozvočenja, saj brez dobre glasbe v avtomobilu res ne gre, krajša ji pot v službo, po opravkih in predvsem na daljših relacijah.

Pri vsem naštetem mora biti avto ustreznih dimenzij, ter biti dobro pregleden. Ker je avto za ženske v manj primerih statusni simbol, kot za moškega, ki je včasih raje lačen, samo da lahko na kredit ali lizing odplačuje avto, ter meni, da ga ima zato okolica za ‘nekaj boljšega’, bo izbirala (vsaj praviloma) šibkejše oziroma varčnejše motorje, večina njenih nakupov, ko gre za jeklenega konjička, pa se umešča v nižji ali srednji cenovni razred.

A tudi ona rada požene konje in je opazna

Pa vseeno se trendi počasi spreminjajo. Prav nič čudnega ni več, če za volanom vidimo urejeno žensko v najboljših letih in na vrhuncu njene kariere, kako vozi luksuzen športni kupe ali SUV vozilo oziroma športnega terenca. Vse več žensk je na vodilnih mestih, kjer dobro zaslužijo, to pa želijo odraziti tudi s svojim življenjskim slogom in avto pri tem ni izjema. Samostojne in odločne ženske z nakupom dražjega in zmogljivejšega avta pokažejo, da so uspešne, čeprav na splošno še vedno velja trditev, da se večina ženskih potrošnic raje odloča za cenovno dostopnejše in manj zmogljive modele avtomobilov.

Ker je vsak od nas ne samo ženska ali moški, pač pa predvsem posameznik, je povsem logično, da bomo tudi med ženskami našli take, ki so dobesedno ubrisane na pločevino, ki razmišljajo in vozijo čisto ‘po moško’, se zanimajo za nove pametne tehnologije v avtomobilih in cenijo zmogljivost konjev, skritih pod pokrovom motorja, redno spremljajo avtomobilske novosti, berejo tovrstne revije, gledajo oddaje s področja avtomobilizma in obiskujejo avtosalone, obenem pa jim dobro dene, da njihov avto tudi s celotno zunanjostjo (vključno s športnimi izpuhi!) izpričuje moč, dinamiko, zagon in uspešnost, vse to, kar tudi ona značajsko poseduje.

Kar nekaj avtomobilskih proizvajalcev se je še posebej usmerilo v segment, ki je zelo všeč večini žensk, med njimi je tudi znamka Ford. Ford Fiesta je bila denimo pred leti tudi izbrana za ženski avto leta. Tu so seveda še druge avtomobilske znamke, ki so, lahko bi rekli, tipični predstavniki tega, kar želijo ženske na splošno: majhnost, varčnost, cenovna dostopnost, ekonomičnost, mehke linije, ljubkost in kar je še tega.

 

Ona bi izbrala najnovejšo Ford Fiesto, ki prihaja sredi leta 2017 na trg.

On pa mišičnjaka, Mustanga.

Všeč jim je praktičnost kompaktnih enoprostorcev

Poleg majhnih avtomobilov ženske potrošnice vse pogosteje posegajo tudi po kompaktnih enoprostorcih do 4,5 metra dolžine. Tak avto še veliko bolj kot tisti majhnih mer zadovolji potrebe ženske, ko gre po otroka v vrtec ali šolo ali ga vozi po izvenšolskih dejavnostih, pa tudi, ko se s prijateljicami odpravi na lepše ali gre na telovadbo. Pri enoprostorcih kot je popularni Ford C-max se tudi zaradi že omenjenega prevoza otrok ženske rade odločajo za izvedenke z zadnjimi vrati, ki se odpirajo drsno oziroma bočno v smeri vožnje, saj to zelo olajša vstopanje in izstopanje.

Pravi naslov za ženski nakup avtomobila

Verjamem, da bo ženskam kot na kožo pisana izbira pri Summit Avto d.o.o., kjer ji bodo ustrežljivi in odlično poučeni prodajalci radi svetovali, kateri avto je glede na njene potrebe in želje družine najprimernejši za nakup. Gre za enega največjih in najsodobnejših avtomobilskih prodajno-servisnih centrov pri nas, kjer ženska najde vse na enem mestu, pomagali ji bodo tako pri nakupu, kot kasneje servisu, v sklopu katerega sta tudi najsodobnejša kleparsko-ličarska delavnica (upajmo, da jo bo čim manjkrat potrebovala) in odlična avtomatska pralnica, kjer bodo poskrbeli, da bo njen ali družinski štirikolesnik vedno čist in lep.

V Summit Avtu imajo nova vozila znamke Ford, so pa tudi pooblaščeni serviser za vozila Ford, Jaguar, Land Rover in Volvo, pri njih lahko ženske pokukajo tudi v Center rabljenih vozil, v njem so mlajša in odlično ohranjena rabljena vozila premijskih segmentov, pa tudi super ponudba testnih in nadomestnih rabljenih vozil.

Foto: Jan Gregorin, PR in Pinterest

Vsebino omogoča Summit Avto


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam