fbpx

Ženski akt v slovenski fotografiji Tanie Mendillo: Skoraj jaz “V procesu”

Dogodki

Vabljeni na odprtje fotografske razstave Ženski akt v slovenski fotografiji Tanie Mendillo: Skoraj jaz “V procesu” v četrtek, 12. junija ob 19 uri.

Vljudno vabljeni na odprtje fotografske razstave:

ŽENSKI  AKT  V SLOVENSKI FOTOGRAFIJI
Tania_Mendillo_zenski_akt


TANIA MENDILLO   –   
SKORAJ JAZ  »V PROCESU«

V četrtek, 12. junija 2014 ob 19.00 uriGaleriji MIK v Ljubljani.

Ob odprtju bo umetnico in fotografinjo predstavila umetnostna zgodovinarka in kustosinja Anamarija Stibilj Šajn.

Galerija MIK
Jarška cesta 10 a in b
1000 LJUBLJANA
Galerija MIK je odprta od ponedeljka do petka od 08.00 ure do 17.00 ure, ob  sobotah od 08.00 do 12.00 ure.

Razstava SKORAJ  JAZ »V PROCESU«  bo na ogled do 24. 9. 2014
Kustosinja razstave: Anamarija Stibilj Šajn

Vstop je prost.

Tania Mendillo SKORAJ JAZ V procesu (3)_1200_1200

O razstavi Tania Mendillo – SKORAJ JAZ  »V procesu«

Fotografinja Tania Mendillo nadaljuje osebno izpovedni cikel ženskih akt fotografij z naslovom SKORAJ JAZ in s podnaslovom  »V procesu«. Z njim nadaljuje raziskovanje in fotografsko beleženje ženske ranljivosti in divje prvinskosti. Tokrat samostojno* predstavlja nadaljevanje intimne pripovedi ženskih akt fotografij. Fotografije, ki so nastale » v procesu«  nas intimno nagovarjajo s prvinsko žensko in njeno psiho.

Tania Mendillo je o svojem fotografskem raziskovanju dejala: »Še vedno je osrednji motiv ženska. Ženska, ki se ne boji moči svoje ženstvene ljubezni. Med motivi se prepletajo prilagodljivost ali neprilagodljivost, izkušnje radosti, bolečine, strahu in spoznanja, učinek pa še povečajo ob združitvi vizualne z ubesedeno umetnostjo. Sama se namreč iščem v svetu besed in podob, ter podob in besed, predvsem pa svojih misli, ki imajo čarobno moč ustvarjanja. Ženska energija predstavlja silo življenja, zdravilno moč narave, moč zemlje, ki poraja življenje, kot tudi silo uničenja, ki pogoltne vse, kar je porodila. Tokratna tema se procesno dotakne ranljivosti na eni strani in divje, kaotične, ustvarjalne energije kot posledica na drugi strani.

SKORAJ JAZ » V procesu« in vsi obrazi fotografinje Tanie Mendillo presenečajo z izpovedno intimo. Tania je namreč ena redkih aktivnih slovenskih fotografinj, ki ustvarja ženske akte. Kot pravi njen mentor Rajko Bizjak, »Tania išče za svoje modele zrele in samozavestne ženske, ki so bolj po meri Helmuta Newtona kot Davida Hamiltona, in jih s svojimi deli pretvarja v zasanjane, romantične, poetične nimfe«. Tokrat v procesu golobjega intimnega uvida in razgaljenosti.

V prvem (že razstavljenem) delu projekta SKORAJ JAZ je razgalila slovenske gledališke igralke: Mojco Funkl, Ivo Krajnc, Vesno Pernarčič in Darjo Reichman. V nadaljevanju projekta »V procesu« so se izbranim pridružile še: Nana Milčinski, Edita Zelolepo in Saša Pavlin Stosic.

V prvem delu uspešno zaključenega in pri publiki toplo sprejetega projekta SKORAJ JAZ  je k sodelovanju povabila slikarja Eduarda Belskyja in scenografinjo Vasilijo Fišer. Razstava je bila na ogled v mesecu oktobru 2013 v Prešernovem gledališču Kranj in decembra 2013 v Mestnem gledališču Ljubljanskem. Na aktualni razstavi SKORAJ JAZ – »V procesu« bo na ogled tudi izbrani del fotografij  iz predhodnega (prvega) cikla projekta SKORAJ JAZ.

Tania Mendillo SKORAJ JAZ V procesu b (1)

Pred in za objektivom – Tania Mendillo – Tukaj in zdaj

Fotografinja Tania Mendillo s svojimi fotografijami prodira v zavest gledalca z močjo in strastjo motivov. Za njo je več uspešnih samostojnih fotografskih razstav, s katerimi se je potrdila na slovenskem fotografskem prizorišču. Njene fotografske zgodbe so polne dramatične estetike, zapeljive napetosti in poželjivega hrepenenja. Kot ustvarjalko jo zanima veliko reči, saj se kot kreativni človek težko omejuje le na eno področje, zato se vedno znova rada povezuje z drugimi ustvarjalci.
Rojena je leta 1970 v Kranju. Po končani gimnaziji se je za nekaj let preselila na Dunaj, od tam pa v New York. Svoja znanja je oblikovala in nadgrajevala v galerijah umetnosti, fotografskih ateljejih ter glasbenih in modnih produkcijskih hišah. Kot samostojna ustvarjalka in asistentka je sodelovala z različnimi umetniki.  Izrazit občutek za lepoto in estetiko jo je popeljal v svet mode, v katerem se je uveljavila kot vizažistka in stilistka, kasneje pa tudi kot modna fotografinja.
Po desetih letih potovanja po ustvarjalnih poteh, ki so jo z Dunaja vodile v New York in od tam po celi Evropi, se je leta 2000 po vrnitvi v domovino postopoma začela posvečati fotografiji. Vesela je, ker ima privilegij, da si zgodbe in podobe, ki jih ujame v objektiv, lahko oblikuje sama, kar ji nudi neodvisnost in možnost celostnega pristopa k posameznemu projektu; od oblikovanja začetne ideje do njegove končne podobe. Trenutno pripravlja dva večja projekta, za katera meni, da ni tako pomembno, kdo jih ustvarja, temveč kaj bo iz njiju nastalo.

Tania Mendillo SKORAJ JAZ V procesu b (2)

Avtorica fotografij: Tania Mendillo


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam