fbpx

Zakaj mnogi še vedno ne verjamejo v moško – ženska prijateljstva?

Odnosi, Prva stran

Vedno aktualna tema!

Če se pogosto družite z osebami nasprotnega spola, ste skoraj zagotovo že naleteli na komentarje, ki napeljujejo, da se med vama nujno dogaja tudi nekaj »več«. Živimo v 21. stoletju, kjer je tabujev vsak dan manj, a koncept moško – ženskih prijateljstev še vedno vzbuja polemike. Zakaj je temu tako?

Precej zagotovo lahko rečemo, da danes živimo v liberalni družbi. Ženske so vsaj na papirju obravnavane enakovredno moškim, istospolni zakoni sprožajo čedalje manj šok odzivov, od mladih ljudi pa se ne pričakuje več, da se odločajo le med možnostjo zakona in otroki.

Če primerjamo način življenja generacije milenijcev, z načinom življenja generacije pred tem, zaznamo celoten niz razlik. Vse informacije so nam na dosegu roke, saj se nahajajo le nekaj klikov stran, navadili smo se potovati in spoznavati nove kraje, dostopnost visoke izobrazbe ter izražanja lastnega mnenja pa sta le še eni izmed pomembnih značilnosti.

Vendar se nekatere stvari še vedno niso bistveno spremenile. Tako kot včasih, koncept moško –ženskih prijateljstev sproža dvojne reakcije. O tem vprašanju se ne razpravlja strokovno, čeprav ima vsak izmed nas o tej temi jasno stališče.

Odkar vem zase, se družim tako z moškimi kot ženskami. Najboljšega prijatelja sem imela že v osnovni šoli, srednji šoli in na fakulteti, z njim pa se intenzivno družim tudi danes, prav tako kot z bližnjimi prijateljicami.

Pravzaprav ni bil moj odnos s prijateljicami nikoli stvar vprašanja: vedno je bil dober in zadovoljiv takšen, kakršen je. Ko govorimo o prijateljstvih z moškim, vedno letijo neprimerni komentarji: »Vidva nekam prepogosto hodita sama na kave«, »Kako si lahko prepričana, da on ne želi nekaj več?« ali »Ta odnos ne more nikoli doseči stopnje, ki jo imaš s prijateljicami«.

Takoj moram razjasniti, da me v življenju nič bolj ne vznemiri kot to, da imajo ljudje stališče, da je njihov način življenja edini pravilen in mogoč, v smislu; »Če jaz nisem uspela obdržati prijateljskega odnosa z osebo nasprotnega spola, ga  nihče ne more.«

Ljudje po vsem svetu radi posplošujejo lastno izkustvo na človeštvo. Trdno sem prepričana, da se je v tej zgodbi prepoznal vsak, ki se daljši niz let druži z osebo nasprotnega spola. Iz nekega razloga so nekateri še vedno prepričani, da sta spol in reprodukcijski organ glavni kriterij za vzpostavljanje kvalitetnega prijateljskega odnosa.

Ko pogledamo širšo sliko, to pravzaprav sploh ni tako nenavadno. Celoten »problem« sega nazaj, v stare delitve ženskih in moških vlog, ko so bile ženske gospodinje, moški pa so bili tisti, ki so v hišo nosili denar. Posledično ženske in moški niso imeli prostora za razvijanje prijateljstev, gospodinje so se družile z gospodinjami, zaposleni moški pa s sodelavci.

Danes se je situacija vsekakor spremenila, vendar če pogledate mainstream medije, takšnega vtisa ne boste dobili. To velja tudi za sodobne serije kot so Seks v mestu in Girls, ki so bile znane kot globoko napredne in družbeno relavantne, a se vseeno niso izognile stereotipnim prikazom žensko-moških prijateljstev.

Če boste brskali na spletu o tej temi, boste naleteli na celoten niz člankov, ki opozarjajo na to, da so lahko moški in ženske le stežka prijatelji. Naleteli boste na članke o »prijateljski coni«, ki bodo nakazovali, da je vsak moški, ki se z vami druži na neromantičen način, neuresničen bednik, ki je svoje življenje posvetil temu, da dobi vašo potrditev.

Ko se malce zamislimo, hitro opazimo, da je takšno stališče zelo žaljivo. To je stališče, ki nakazuje, da nam spolni nagon nakazuje dinamiko odnosa in predpostavlja, da na evolucijski lestvici nismo preveč napredovali.

O tej temi sem nedavno razpravljala v večji družbi, ki je predpostavljala, da moško-ženska prijateljstva niso mogoča, niti normalna. Vedno si bom zapomnila »argument« nekega moškega, ki je rekel, da ne razume, kako ti je lahko neka punca pri srcu, zanimiva in želiš z njo preživljati svoj čas, a ne želiš spati z njo.

Rekel je, da to ni logično. Striktno spolno razdeljeni svet narekuje, da moški z moškimi govorijo o avtih in nogometu, ženske z ženskami pa o otrocih in kozmetiki. Skupna točka je le medosebna zaljubljenost in seks. Vse več od tega, je preveč.

Misel, da ti je lahko nekdo pri srcu, zato ker si odgovarjata karakterno ali po svetovnih nazorih, je mnogim še danes enigma. In to je okej. Predpostavljam, da nikoli nikogar nihče prisili, da se druži z osebo nasprotnega spola

Če se vam takšni odnosi ne zdijo izvedljivi ali vas ne privlačijo, je to vaša pravica. Vendar ni prav, da se morajo drugi ljudje z drugačnimi »resnicami« zagovarjati ali obrazlagati svoja dejanja, kot da je eden izmed njihovih najpomembnejših odnosov v življenju iluzija.

Prevedeno iz: Buro247.hr


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam