Zakaj “črni trg” ponarejenih kozmetičnih izdelkov tako cveti?

Izbor urednice, Lepota, Novice, Prva stran

Novi in nevarni trendi v svetu kozmetike.

Veliko kozmetičnih izdelkov, ki jih oglašujejo slavne osebnosti, pogosto niso dostopne vsem ljudem in tako so možnost zaslužka nekateri izkoristili s ponudbo kopij izdelkov po občutno nižjih cenah.

Ob tem se nehote vprašamo, ali ni izraz dobra kopija, pravzaprav paradoks?

Sodobna družba je nedvomno obsedena z videzom in mnogo pozornosti pripisujemo sami celostni podobi. Dober zunanji videz, usklajen z najnovejšimi trendi ni dovolj, nuja so postali tudi privlačni modni dodatki in kozmetika, potrošništvo pa je prav zaradi tega prešlo na popolnoma novo raven.

Priča smo vse večji razliki med bogatim in revnim slojem in želja po sledenju trendov slednjih, dosega zelo visoko rast. Kaj se torej zgodi s “lačnimi” kupci, katerih kupna moč ne omogoča nakupa najnovejših oblačil, predstavljenih na tednih mode ali pa kozmetičnih izdelkov prestižnih znamk?

Kakšno epidemijo lahko povzroči lepotni svet?

V zadnjih letih je kozmetični svet doživel eksplozivno rast in trže naložbe v promocijo izdelkov se vrtijo okoli astronomskih zneskov. Kozmetične znamke so zato postale žrtev črnega trga, ki je preplavil svet z raznimi kopijami ličil in negovalnih izdelkov.

M.A.C. šminke s popačenim logotipom so postale nekaj običajnega, kot pred leti poplava ponarejenih torbic Louis Vuitton.

Številne znane osebnosti, lastniki ali ambasadorji kozmetičnih znamk, med drugim tudi Kylie Jenner in Jeffree Star, so o tej problematiki spregovorili tudi na glas ter opozorili kupce, naj ne posegajo po ponaredkih, ki velikokrat vsebujejo tudi škodljive sestavine.

Spletne strani, kot so Ebay, iOffer in Alibaba brez zadržkov ponujajo ponaredke šmink, palet senčil, pudrov in ostalih ličil, cena pa je veliko nižja, kot v drogerijah ali na uradnih spletnih straneh kozmetične znamke.

Čeprav je nakupovanje preko spleta preprostejše in cenejše, pa se postavlja vprašanje cene vašega zdravja? V ponaredkih so nemalokrat ob podrobni analizi odkrili sestavine kot so cianid, živo srebro in svinec.

Raziskovalni novinarji so odkrili tudi številne nesprejemljive higienske razmere pri proizvajalcih in distributerjih ponarejenih izdelkov. Pomanjkanje sterilnih pogojev in rakotvornih sestavin lahko povzročajo resne dolgotrajne učinke, kot so izpuščaji, očesna vnetja, prisotnost svinka pa lahko povzroča poškodbe srca, ledvic in živčnega sistema.

Večino ponaredkov lahko prepoznamo že na prvi pogled, po neustrezni embalaži, logotip v drugačni pisavi, nenavaden vonj, lepljive tekoče šminke in priloženo slabo kakovostno ogledalo. Med največkrat kopiranimi kozmetičnimi znamkami so se znašle Kylie Cosmetics, M.A.C., Urban Decay, Kat Von D, Lime Crime, Tarte in Benefit.

Izdelovalci ponaredkov ne ciljajo na prestižne kozmetične znamke kot so Giorgio Armani Beauty ali La Mer, ampak na znamke, ki so najbolj priljubljeni med širšo množico na družbenih omrežjih.

V mnogih državah je policija že začela boj s sivo ekonomijo. V številnih racijah so uničili zabojnike s tihotapskim blagom, številni izdelki so bili zadržani na carini, umaknili pa so tudi stojnice, kjer so prodajali ponarejene izdelke. Trgovina s ponarejeno kozmetiko in ličili priznane znamke stane več kot 300 milijonov angleških funtov letno.

Številna podjetja so sprejela tudi pravne ukrepe za rešitev te problematike, vendar javnosti niso pripravljeni razkriti, katera orodja pri tem uporabljajo. Estee Lauder Cosmetics, ki ima v svoji lasti znamke M.A.C., Clinique, Bobbi Brown, Too Forced, se proti ponaredkom bori že od leta 2003 z odlično razvito varnostno ekipo, ki pod krinko odkriva prodajo ponaredkov.

Da bi se izognili nerodnemu položaju, v kateri lahko postanete žrtev prevarantov s ponarejenimi kozmetičnimi izdelki, je potrebno preveriti legitimnost spletnih strani, kjer izdelke kupujete.

Neobičajno nizka cena prav tako nakazuje nevarnost ponaredka, saj prestižne znamke redko prodajajo izdelke po zelo nizkih cenah.

Če sumite, da se embalaža ali izdelek ne ujema z izvirnikom, pošljite pritožbo.

 

Nekateri anonimni prodajalci ponarejenih kozmetičnih izdelkov trdijo, da njihovi kupci vedo, kaj kupujejo. V tem primeru so z neodgovornim nakupovanjem izpostavljeni tveganju resnih zdravstvenih težav, samo da ustvarijo navidezno pripadnost blagovni znamki.

Drage prestižne izdelke je potrebno zamenjati z bolj dostopnimi, kljub temu pa kakovostnimi in dermatološko preverjenimi izdelki. Povečanje ponaredkov v modni, kozmetični in celo farmacevtski industriji je samo rezultat dejstva, da je v današnjem svetu celostna podoba zelo pomembna … tudi za ceno zdravja.

 

Foito: promo, Pinterest

Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Instagram #styleovernet

Something is wrong.
Instagram token error.
Load More