fbpx

Vogue se je s filmom poklonil 70. obletnici modne hiše Dior!

Lifestyle, Moda, Novice, Novice, Prva stran

Kratek film Vogue x Dior nam pokaže neizmeren prispevek Christiana Diorja k svetovni modi.

Polnih sedem desetletij je minilo, odkar je modni revolucionar in vizionar Christian Dior v Parizu skupaj s proizvajalcem bombažnih tkanin Marcelom Boussacom ustanovil svojo modno hišo. Že s prvo kolekcijo je avantgardni Dior v žensko garderobo vnesel pravo revolucijo in premaknil meje modnega sveta.

Svojo prvo kolekcijo leta 1947 je Christian Dior sicer imenoval ‘Corolle’, vendar se je v zgodovino vpisala kot ‘New Look’, ker je kolekciji tako pač dala ime Carmel Snow, tedanja modna avtoriteta in urednica slovitega časopisa za ženske Harper’s Bazaar.

Model Barbara Goalen v obleki iz prve kolekcije New Look (1947)

Slavni oblikovalec je modni imperij torej ustanovil dve leti po končani 2. svetovni vojni, ko je svet še kako potreboval sanje in upanje ter odmik od vsakdanje, sive gospodarske resničnosti in nenehnih radijskih novic o obnovi porušenih mest ter o nujnih vladnih programih vsesplošnega varčevanja in zategovanja pasov.

Diorjeva moda leta 1959

Francoski modni velikan je navdihe poiskal čisto drugje, v veliko lepšem svetu – v cvetju, umetelno zasajenih razkošnih vrtovih in v naravi na sploh. Pri izdelavi svojih kreacij je uporabljal veliko slojev tkanine, ki jo je umetelno podprl s kostmi in žicami, da je dobil želeno obliko, ki je spominjala na umetniško skulpturo in pri tem poudaril žensko silhueto ter njen pas.

Modeli na pariški ulici v večernih oblekah iz Dior kolekcije (1964)

Ker je tedaj tudi v danes razvitem delu sveta vladalo vsesplošno pomanjkanje, je bila moda, ki jo je Dior predstavil, najprej dojeta kot nezaslišana provokacija in razsipnost. Med enim od prvih modnih snemanj so se v Parizu celo zbrale razjarjene ženske, ki so napadle nič krive manekenke, češ da je razkošna moda Christiana Diorja v posmeh resničnim razmeram ter zato škandalozna.

Diorjeve manekenke na modni pisti leta 1966

Christian Dior je sicer umrl samo 10 let po tem, ko je ustanovil danes legendarno modno hišo, vendar pa so njegovo nenadkriljivo dediščino več kot uspešno ohranili in s svojo bleščečo nadarjenostjo nadgradili številni vrhunski modni oblikovalci: med njimi sta bila danes že pokojna Yves Saint Laurent in Gianfranco Ferré, še posebej pa velja izpostaviti Marca Bohana, ki je za Dior delal kar 30 let!

Ann Milling nosi svilen ‘pidžama’ komplet s potiskom in perjem – Dior jesen/zima 1967

Med pionirji na vrhu modne hiše sta kraljevala tudi John Galliano in Raf Simons, delo svojih moških predhodnikov pa sedaj nadaljuje glavna oblikovalka pri Diorju, Maria Grazia Chiuri, ki je znamko zapeljala v malce bolj feministične vode in prejema za svoje delo vse več pohval.

Sylvette Blanc, zmagovalka natečaja International Cover Girl, v Diorjevem kompletu (1968)

Črtasta obleka z veliko pentljo ob strani, oblikoval jo je Marc Bohan (1980)

V spomin na izjemen in častitljiv jubilej te vodilne francoske hiše na področju visoke mode oziroma haute couturja, je Vogue v sodelovanju z modno hišo Dior naredil kratek film v katerem se francoska manekenka Camille Hurel povzpne po stopnicah ateljeja na pariškem naslovu 30 Avenue Montaigne, v katerem je delal Christian Dior. Manekenka nosi večerno toaleto, ki jo je oblikovala Maria Grazia Chiuri za Dior.

V filmu je opaziti nadvse tesno prepletenost revije Vogue ter modne hiše Dior že od samih začetkov nastanka te kultne znamke visoke mode. Kratek film iz Vogueove produkcije prikazuje, kako je legenda Christiana Diorja vtkana v prav vsak delček zadnjih 70 let, od Gianfranca Ferréja preko Yvesa Sainta Laurenta pa vse do Rafa Simonsa; pokaže nam tudi, da sta Diorjev prispevek k modi ter njegova dediščina neizmerna ter še kako vredna našega občudovanja!

 

Foto: Vogue, YouTube, Pinterest, Wikipedia


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam