fbpx

Tudi največji oboževalci nimajo pojma, kako se piše kraljica Elizabeta II

Znani

Do leta 1917 kraljeva družina sploh ni uporabljala svojega priimka, ki se je nekoč glasilo Saxe Coburg-Gotha.

Britanski kraljevi družini ni treba uporabljati priimka ne ob zasebnih, kot tudi javnih pojavljanjih, zato je to eden izmed razlogov, zakaj večina Britancev sploh ne ve, kako se v resnici piše njihova monarhinja.

Kraljica Elizabeta II je že tako znana, da je s priimkom sploh ni treba naslavljati. V kolikor pa člani njene družine potrebujejo priimek, kadar gredo na primer v šolo ali vojsko, imajo na razpolago več možnosti.

Do 1917. leta družina priimka sploh ni uporabljala. Naslavljali so jih z imenom, hišo ali dinastijo, ki ji pripadajo, kot na primer dinastija Tudor ali York.

Takrat se je britanski kralj George V. odločil, da spremeni priimek svoje hiše iz Saxe-Coburg-Gotha v Windsor, po dvorcu v njihovi lasti, saj se je med vojno želel izogniti kakršni koli povezavi s svojim nemškim poreklom. Ob tem ni spremenil samo imena dinastije, ampak se je odločil, da bo Windsor postal tudi uradni priimek kraljeve družine.

Ko se je poročila (takrat še) princesa Elizabeta s Phillipom Mountbattnom (1947), je kljub nasprotovanju njene družine prevzela tudi možev priimek. Potem, ko je postala kraljica, se je odločila, da poleg dopiše še Windsor, da bi se lahko njuni potomci razlikovali od preostale družine. Le redki tako torej poznajo njeno polno ime: kraljica Elizabeta II Mountbatten-Windsor.

Priimek Mountbatten-Windsor je izkoristila ob poroki njena hči, princesa Anna, čeprav ji po zakonu tega ni bilo treba.

Princa William in Harry sta med služenjem vojske uporabljala priimek Wales, po naslovu njunega očeta, waleškega princa. Enako sta se odločili hčerki princa Andrewa, vojvode yorškega, ki se predstavljata kot Eugenie in Beatrice York.

Člani kraljeve družine niso dolžni, da uporabljajo priimke, zato najmlajši člani britanske kraljeve družine, princ George, princesa Charlotte in princ Louis uporabljajo samo ime in naziv.

Foto: A.P., Getty, Profimedia


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam