fbpx

Postavimo Slovenijo na kulinarični zemljevid sveta!

Dogodki, Fit, Lifestyle, PR novica, Prva stran

Izbor najboljših slovenskih restavracij – THE SLOVENIA RESTAURANT AWARDS sponsored by Diners Club International

Enogastronomski turizem postaja najhitreje rastoča turistična panoga na svetu, tudi v Sloveniji, ki se v zadnjem času spreminja v pomembno in cenjeno zeleno destinacijo, polno kulinaričnih doživetij. Turisti nas cenijo in se k nam radi vračajo, ne samo zaradi izjemne raznolikosti in naravnih lepot, ampak tudi zaradi bogate in izbrane ponudbe hrane in pijače. Raznolike in inovativne jedi, kakovostne sestavine, vrhunska vina in prijazna postrežba so vrline slovenskih restavracij.

V naši ekipi The Slovenia, ki z dolgoletnimi izkušnjami na področju mednarodne turistične literature, želimo prispevati najboljši izbor restavraciji v Sloveniji, ki bi bil večplasten – strokoven, neodvisen in namenjen širši publiki, domačim in tujim turistom.

Naša vizija je mednarodna prepoznavnost Slovenije kot foodie turistične destinacije, dolgoročen dvig kakovosti storitev in obiska v restavracijah ter razvoj zdrave “foodie” kulture Slovencev.
Zato smo se odločili, da pripravimo svoj izbor, k njemu povabimo tako strokovno kot ljubiteljsko javnost in skupaj predstavimo vseslovenske in regijske top liste najboljših restavracij in ponudimo tujim, kot tudi slovenskim turistom najboljše, kar ponuja slovenska kulinarika.

Posluh za izbor najboljših restavracij THE SLOVENIA RESTARANTS AWARDS so našli in nas podprli tudi naši partnerji: Diners Club International kot generalni pokrovitelj, medijski partnerji: Portal Gastrogurman, Dnevnik, Playboy, Revija Pet zvezdic, The Slovenia Times, Citylife, RTV Slovenija: MMC in oddaja Na lepše, In Your Pocket, in Med.Over.Net, ter priznani stokovnjaki na področju gastronomije, enologije, turizma, kot tudi chef-i in t.i. foodiji – ljubitelji dobre hrane in pijače.

Nekaj besed in podatkov o izboru

Glasovanje bo potekalo v treh nivojih – listo najboljših, ki jo je pripravila strokovna komisija (prvi nivo) bomo predali v glasovanje Chefs&Foodies Akademiji, katero sestavljajo chefi, kulinarični strokovnjaki, kritiki, sommelierji, gostinci, vinarji, bonvivani, poslovneži (drugi nivo – glasovanje se je pričelo 12.1.2017 in je zaprtega tipa)  in nazadnje širši slovenski javnosti (tretji nivo – glasovanje se prične 20.1.2017).

Glasovanje bo potekalo do 24.2.2017, sam izbor pa se bo zaključil konec marca 2017, pospremljen z razglasitevijo in podelitvijo diplom. Pred poletjem bomo izdali tudi knjigo, ki bo predstavila vse uvrščene restavracije in ponudila turistom širok nabor okusov, za vsako priložnost in za vsak žep.

Strokovna komisija

Strokovna komisija v sestavi mag. Helena Cvikl (direktorica Višje šole za gostinstvo in turizem Maribor), Mira Šemić (vinska poznavalka, gurmanka in svetovna enogastronomska popotnica), dr. Janez Bogataj (zaslužni redni profesor in doktor etnoloških znanosti), doc. dr. Aleš Gačnik (predstojnik katedre za kulturni turizem in kulturno dediščino na Turistici ter vodja Centra za gastronomijo in kulturo vina Univerze na Primorskem) in Yuri Barron (urednik slovenskih edicij turističnih vodičev In Your Pocket ter urednik in glavni avtor knjige The Slovenia Book -Top 100 Destinations) je imela pri ocenjevanju restavracij le eno vodilo; to ni bila cena jedi, velikost restavracije ali dostopnost lokacije, temveč splošno zadovoljstvo z obiskom.

Člani komisije so izbirali na sledeči osnovi:

– Restavracija mora obratovati najmanj eno leto. Restavracije, ki so se odprle v letu 2016, bodo lahko kandidirale šele za leto 2018.
– Ponudba hrane je raznovrstna, inovativna, iz kakovostnih sestavin, prezentacija je zanimiva in všečna, okusi so skladni, spajanje hrane in pijače je primerno.
– Storitev temelji na prijazni postrežbi, ter načinu in znanju priporočanja hrane in pijače.
Na osnovi tega se je oblikovala skupna ocena “splošnega zadovoljstva” ob obisku restavracije.

Slovenijo je komisija razdelila na 5 regij:

SEVER: Gorenjska in Koroška, Zgornja Savinjska dolina.
JUG: Dolenjska, Bela krajina, Posavje, Bizeljsko, Notranjska.
VZHOD: Pohorje, Dravska dolina, Kozjak, Maribor, Celje, Spodnja Savinjska dolina, Šaleška dolina, Laško, Kozjansko, Prekmurje, Slovenske gorice, Prlekija, Haloze, Dravsko in Ptujsko polje, svet med Donačko goro in Bočem.
ZAHOD: Rovtarsko, Idrijsko, Cerkljansko, dolina Soče, Goriška Brda, Goriška, Vipavska dolina, Kras, Brkini, Kraški rob, Slovenska Istra.
LJUBLJANA Z OSREDNJO SLOVENIJO: območje od Zasavja, Litije, Grosupljega, Vrhnike, Hotavelj, Medvod do Kamnika.
Vsak član komisije je v vsaki regiji izbral do 15 restavracij, z izjemo LJ in okolice, kjer je izbral do 25 restavracij. Skupaj so izbrali 140 restavracij po celotni Sloveniji.

Način izbiranja

Strokovna komisija je izbrala širši nabor restavracij, kateri se preda v glasovanje Chefs&Foodies Akademiji. Vsak član Chefs&Foodies Akademije v vsaki regiji izbere do 5 oz. 10 (LJ) najboljših. (Člani so bili izbrani s strani organizatorja in strokovne komisije. Imena glasovalcev Akademije Foodies bodo znana izključno organizatorjem in ne bodo posredovana ostalim javnostim.)

Končni rezultat je 5 oz. 10 (LJ) najboljših restavracij ter razglasitev po 1 zmagovalne restavracije v vsaki regiji, dobimo torej 5 zmagovalcev.
Hkrati strokovna komisija podeli tudi nagrado “Nagrada strokovne komisije”; ta je lahko samo 1 za celotno Slovenijo.
V glasovanje ljudstvu bo predana enaka lista restavraci kot Akademiji. Njihovi glasovi štejejo 25% vseh glasov.

Nabor najboljših restavracij THE SLOVENIA RESTARANTS AWARDS

Nabor najboljših restavracij bo objavljen na uradni spletni strani izbora www.the-slovenia.com, mapi Foodies in v knjigi. Zmagovalci in tisti, ki bodo uvrščeni med TOP 5 oz. 10 (LJ) bodo predstavljeni obširneje, vse ostale restavracije, ki jih je strokovna komisija predala v glasovanje Akademiji in ljudstvu, pa bodo pridobile oznako kot “priporočene”. Na ta način bodo restavracije dobile možnost, da si povečajo obisk, trudijo na izboljšavah ter počasi napredujejo na vrh lestvice, turisti pa širok nabor okusov, za vsako priložnost in za vsak žep.

Vabimo vas, da se nam pridružite k glasovanju najboljših restavracij  THE SLOVENIA RESTARANTS AWARDS sponsored by Diners Club International in sodelujete pri ustvarjanju kulinarične prepoznavnosti Slovenije!

 

Foto: promo


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam