fbpx

Ljubezenska zgodba: ženske in čevlji

Moda, Zanimivosti

Ste se vprašale zakaj imajo čevlji tako posebno moč nad ženskami?

Najprej je bila Pepelka, nato Carrie Bradshaw iz priljubljene serije Seks v mestu, ki je do čevljev gojila posebno ljubezen. Zakaj imajo čevlji tako močan vpliv na ženske (in tudi moške) ter seveda denarnice?

Še predno so se pojavila imena Christian Louboutin, Jimmy Choo in ostali, so bili čevlji objekt poželenja. V zadnjih letih pa je to poželenje preraslo v nekaj več. Ne verjamete?

shoes7

shoes14

Zadnja leta je recesija poskrbela, da je prodaja večini dobrin kljub znižanjem padla, toda pri čevljih je narasla. Očitno je, da imajo čevlji nadnaravno moč. Z njimi recimo lahko takoj nadgradimo oblačila iz prejšnje sezone, pa vendar to ni odgovor zakaj prodaja čevljev tako strmo raste.

Vesele nogice

Pri poizkušanju novih oblačil in obutve se v možganih sproži podoben proces, kot v primeru, če bi vzeli drogo. Nakupovalci, ups nakupovalke čevljev nekako racionalizirajo nakup čevljev, kot nekaj kar lahko nosiš večkrat tedensko, torej se podaljša učinek tega “užitka”.

shoes1

shoes13

Pa vendar čevlji ne spreminjajo le razpoloženja, temveč v možganih stimulirajo občutek, da so čevlji tudi zbirateljski predmet, ne glede na to ali jih ženske tretirajo kot zbirateljski predmet ali ne. Pomislite samo, kolikokrat vidite urejene police polne čevljev, ki so vsem na ogled kot razstavljene umetnine v galeriji. Bojda je dokazano, da je občutek sreče enak kot pri zbiratelju znamk, ko se dokoplje do redkega primera.

Višja sila

Niso bleščeča imena znamk tista, ki bi imela tak vpliv na občutke nadnaravne sreče, ko kupimo nov par. Kriva je narava. Kot pri živalih, je višina premo sorazmerna z močjo, torej višja petka vam dobesedno dvigne status, tako pravijo antropologi.

Pravzaprav imajo petke zgodovinsko pomembnost, saj naj bi jih v preteklih stoletjih nosili le premožni, ostali pa praktično obutev, ki jim je omogočala opravljanje fizičnih in drugih del. Čevlji so bili statusni simbol in očitno je to ostalo zakopano nekje v naših genih.

“Sexual Heeling”

Če gremo še naprej v višave…Zakaj ženske nosimo visoke pete? Seveda, drža je vzravnana in naša zadnjica uspešno kljubuje gravitaciji, naše gibanje pa je videti bolj zapeljivo.

Pa vseeno je nekaj več kot le to, da naša ritka izgleda odlično. Naši možgani so “sprogramirani” tako, da stopala povezujemo s seksom. Zakaj? Ker je center, ki nadzira naše spolne organe čisto zraven tistega, ki nadzira stopala. Ja, že v možganih se začne pregovarjanje, ne gre le za poželenje do centimetrov….

shoes15

Foto: Pinterest


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam