fbpx

Ključni osebnostni lastnosti ljudi, ki ostajajo v dolgotrajnih odnosih

Odnosi, Prva stran

Srečnejši pari se trudijo za pozornost drug drugega vsak dan in to jih ohranja povezane.

Ugledni psiholog in strokovnjak za partnerska razmerja, John Gottman je svoje življenje posvetil študiju ljubezni in zakonov ter samo z nekajminutnim opazovanjem parov lahko s skoraj 94-odstotno verjetnostjo napove, ali bo njun odnos trajal ali ne.

To, kar je izkušeni psiholog iskal v vsakem odnosu, in je ključnega pomena za dolgo in uspešno razmerje je prijaznost. Prepričan je, da morata partnerja za dober odnos drug do drugega biti prijazna in velikodušna vsak dan.

Preberite še: Sara: Takšna so razmerja danes!

13-happy-loving-couple-hugging

Gottman je med raziskavo parov in njihovih medsebojnih reakcij ugotovil, da so pari, ki so v vsakdanjem pogovoru mirni, ljubeznivi, prijazni in velikodušni med seboj, več možnosti za obstoj zveze. Ravno nasprotno pa partnerji, ki so v pogovoru živčni, jezni in sovražno nastrojeni, niso ostali skupaj, tako kot je Gottman napovedal.

Če želite, da odnos uspe, mora biti pozitivnih izjav petkrat toliko kot negativnih izjav. Z drugimi besedami, šele pet primerov strinjanja in podpore izniči škodo, ki jo je povzročila ena sama kritika. Če ženska / moški pohvali moškega/žensko, mu / ji bo to mogoče šlo malo v glavo, kritika pa gre naravnost v srce in ga / jo skrči, tako da v njem / njej nikoli več ne bo dovolj prostora za tolikšno ljubezen do nje/njega.”

Kako pa na Gottmanovo trditev gledate vi? 🙂

Foto: Pinterest


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam