fbpx

Kako obvladati poplavo novic in medijske vsebine na zdrav način?

Lifestyle, Nerazvrščeno, Novice, Odnosi, Prva stran, Tehnologija, trend, Tuja scena, Zanimivosti

Težava sodobne družbe

Sodobna računalniška in mobilna tehnologija nam omogoča, da smo prav vsak trenutek na tekočem z vsem, kar se dogaja v svetu, ne le v naši okolici ali na cesti, po kateri se vozimo v službo. Ves čas nas zasuvajo z novicami in tako smo vedno v pozoru, kaj se dogaja doma in na drugih koncih sveta.

Vse to nas lahko za kratek čas celo navduši, ker smo tako na tekočem z dogajanjem povsod, tudi v najbolj odaljeni vasici sveta, vendar strokovnjaki – psihologi in psihiatri – opozarjajo, da nas vse te ‘breaking news’, odmevne novice dneva, skupaj s še nešteto informacijami, ki jih predelujemo v službi, doma, na radiu, na televiziji ter na pametnem telefonu in računalniku, neverjetno osiromašijo in imajo celo kvaren vpliv na naše duševno zdravje!

Nenehna izpostavljenost podatkovni poplavi nas utrudi in izžame.

“Vse te ‘udarne’, ‘prebojne’ novice, ki smo jim vsak dan izpostavljeni, nam grozijo, da bodo na koncu zlomile nas, ki jih prebiramo, poslušamo ali gledamo,”

trdi doktorica znanosti Ellen Hendrickson, klinična psihologinja na Bostonski univerzi, ki vodi center za tesnobne paciente in bolnike s podobnimi duševnimi motnjami: slednje imajo svoje korenine predvsem v sodobnem stresu in v vse večjih pritiskih okolja ter družbe, ki smo jim izpostavljeni.

“Že količina podatkov, ki jih je primoran ‘predelati’ povprečen posameznik v tem sodobnem svetu, je zastrašujoče velika,”

pravi dr. Hendrickson.

Pred kratkim je v ugledni, referenčni psihološki reviji ‘Psychology Today’ svetovala, kako naj se lotimo informacijskega ‘overloada’ oziroma prenasičenosti z informacijami. Predlaga konkretne, uresničljive korake, ki vodijo k boljšemu obvladovanju informacijske poplave, ki prihaja do nas preko sodobnih medijev in nas zastruplja.

Dr. Hendrickson v raziskavi dokazuje, da splet oziroma internet, 24-urni kanali za TV poročila, pametni telefoni, ki so vedno povezljivi v vsakem trenutku z vsakovrstnimi informacijami in tudi družbena klima, v kateri živimo, prispeva, da smo sodobniki vse bolj potlačeni, slabe volje, celo depresivni, se počutimo izčrpane in preobtežene in mnogi so posledično celo tesnobni, predvsem zaradi konstanto slabih novic iz sveta.

Hendricksonova je izločila 4 glavne težave, ki jih generirajo sodbni mediji: pretirana količina novic; razpršena  oziroma deljena pozornost; tesnoba; jeza. Brez opozorila lahko ‘pademo’ v novice, v to, kar slišimo in beremo in se čustveno vpletemo ter odzovemo na slišano ali prebrano.

Prav tako slabo je, da večina mladih in tudi ne več tako mladih ves čas visi na spletu oziroma na pametnih telefonih, preko številnih kanalov raznoterih družbenih medijev pa nas drugi ves čas zasipajo z osebnimi podatki in zgodbami, s sporočili sponzorjev, z oglasi in tudi z novičarsko vsebino.

Ko smo enkrat ‘navlečeni’ na nenehno preverjanje po telefonu glede tega, ‘kaj se dogaja’, smo zabredli že zelo globoko. Sploh nimamo več priložnosti, da si vzamemo odmor in tudi ne želimo si ga – dokler se ne zlomimo.

Dr. Hendrickson predlaga direktne, neposredne in življenjske strategije, kako se upreti informacijskemu ‘overflowu’ oziroma izpostavljenosti novicam.

“Določite čas za novice. Sprejmite odločitev in se je tudi držite, da na določen dan ali v določenih urah dneva izklopite vse vire novic.”

Na začetku se boste počutili kot odvisnik, ki ni dobil svojega ‘odmerka’ in boste morda še bolj tesnobni, z mislijo, da zamujate nekaj strašansko pomembnega. Toda tesnoba se bo hitro razpršila in odstopila prostor umirjenosti.

“Brez kančka milosti neusmiljeno in dosledno filtrirajte. Ko začutite, da se utapljate v novicah, prerežite krog. Ne sledite več prijateljem, ki objavljajo same neumnosti na Facebooku. Pojdite v sekcijo za prejeto pošto na emailu in prekličite naročnino na novice, ki jih ne berete,”

še priporoča dr. Hendrickson.

Medtem, ko ne moremo medijem narekovati, katere teme naj izbirajo in koliko novic naj producirajo ter kako hitro jih menjajo, pa imamo svobodno voljo, da se odločimo, kako se bomo odzvali, pravi psihologinja. “In na ta način bomo spet prevzeli nadzor nad svojim dragocenim časom ter življenjem na sploh.”

 

Foto: Odyssey, Chicago Tribune, Pepose Vision, Retina Guard, Eagle News Blog, The Guardian, BBC


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam