fbpx

USHER – REKORDER

Zanimivosti

Leta 1994 je izšel njegov prvi album, ki ga je produciral sam P. Diddy (ups, takrat še Puff Daddy), temu so sledili še ostali, vmes je snemal reklame za same gigante (Coca-Cola), nastopal na koncertnih…

Leta 1994 je izšel njegov prvi album, ki ga je produciral sam P. Diddy (ups, takrat še Puff Daddy), temu so sledili še ostali, vmes je snemal reklame za same gigante (Coca-Cola), nastopal na koncertnih turnejah z Janet Jackson in drugimi zvezdniki, dokler ni po nekaj letih premora letos marca naredil najpametnejšo potezo v svojem življenju. Izdal je šesti album Confessions, od takrat naprej pa ga je svetovna javnost dobesedno obkolila in ga čez noč označila za kralja r’n’b-ja.

Album pa je več kot le slastni zalogaj tovrstne glasbe – podira namreč rekorde za rekordi. Usher je 25-letni rekorder! V prvem tednu po izdaji zadnjega albuma so ga njegovi oboževalci kupili nekaj več kot milijon izvodov, kar se zaradi vsesplošne piratizacije glasbe ni zgodilo že nekaj let (pred leti so recimo podobno dosegli ’N Sync z njihovim albumom Celebrity). Uvrstil se je v elitno skupino glasbenikov, ki so v svoji karieri imeli istočasno tri single na ameriški lestvici prodajanosti singlov med prvih 10. Pred nekaj tedni je bila namreč njegova pesem Burn na prvem mestu, Yeah na četrtem, sveža zadeva Confessions Part 2 pa na devetem. Če upoštevamo, da nekaterim glasbenikom kljub večletnemu trudu ne uspe niti ene same pesmi spraviti med najboljših deset Billboarda, potem je jasno, kako izjemen uspeh je dosegel mlad temnopolti pevec. Nazadnje se je to zgodilo skupini Bee Gees leta 1978 in še prej leta 1964 Beatlom. Elita, kaj? Zanimivo – tako odličen album je baje nastal zaradi (česa drugega pa kot) – ženske. Med uradno promocijo, ki se je  zgodila v New Yorku in ki so prisostvovali tudi Busta Rhymes, Jay-Z in Ja Rule, je Usher namreč izjavil: „Mislim, da sem izgubil ljubezen svojega življenja.“ S tem je najbrž opozoril na svoje bivše dekle Chilli iz tudi nam dobro znane, a že razpadle skupine TLC. Nato je še dodal: „Kar te ne ubije, te naredi močnejšega.“ Na plošči Confessions je med drugimi tudi pesem, ki govori o koncu zveze z dekletom. Usher sicer pravi, da ni biografsko obarvana, čeprav po drugi strani trdi, da je to najbolj osebni album v njegovem življenju. „Mislim, da je to moja največja umetnina doslej. Vokalno sem naredil celoto – emocionalno in fizič no – mislim, da je zelo iskren. Vanj sem izlil svoje srce in dušo, ne glede na ritem pesmi. Gre za zelo različne signature (podpise), zvoke in stile, ki jih doslej niste še nikoli slišali.“ In kaj počne Usher trenutno, ko verjetno počasi dojema, kaj se dogaja? Zelo glasno se pogovarja o prihajajoči turneji po ZDA, začela naj bi se 16. avgusta. Spremljal ga bo Big Boi, sicer polovica dua Outkast. Zadnje desetletje je moderen trend kombinirati glasbeno s filmsko kariero in po vzoru svojih kolegov se je podobnega lotil tudi sam. Igral je v filmih The Faculty (Fakulteta z Joshem Hartnettom, ta film smo lahko videli tudi pri nas), Light It Up in celo v „kavbojskem“ filmu Texas Rangers z Ashtonom Kutcherjem. Za konec pa še razlaga njegovega imena: ne izgovori se „jušer“ ali „ušer“, ampak „ašer“. S polglasnikom.

COOL – REVIJA ZA MLADE


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam