Iztok Zupanič, maser terapevt – Roke vidijo, kako masirati

Dogodki

Star je sedemindvajset let. Je poosebljeni optimizem. In vulkan energije. Nasmeh mu ne zbledi niti ob podoživljanju najokrutnejših spominov. Samo bolj grenak postane. Dve leti in pol bo, odkar Iztok Zupanič dela v masažnem centru…

Star je sedemindvajset let. Je poosebljeni optimizem. In vulkan energije. Nasmeh mu ne zbledi niti ob podoživljanju najokrutnejših spominov. Samo bolj grenak postane. Dve leti in pol bo, odkar Iztok Zupanič dela v masažnem centru slepih in slabovidnih Žarek. Šest mesecev je njegov vodja. V Ljubljani je ta ustanova edina pri nas, vendar tudi v soseščini ni dosti bolje. V Nemčiji, denimo, sta takšna centra dva. Škoda, saj imajo slepi in slabovidni neverjetno izostren občutek za otip, njihove roke kot da vidijo napetost in stres v ljudeh.

Kako doživljate Slovenke in Slovence? Smo zares čedalje bolj bolni?
Pod stresom smo. Zdeluje nas hiperaktivni tempo življenja. Vse želimo doseči na hitro, kar pušča posledice na telesu. Ljudje zaradi napetosti, ki se nabira v njih, ne nazadnje tudi pridejo na masažo.
Najbrž je težko reči, kolikokrat na mesec si jo je treba privoščiti, kajti nekdo napetosti ne občuti močno, drugi, denimo, tarna zaradi bolečin.
V najslabšem primeru je priporočljiva enkrat na mesec, mnogi pa si vzamejo čas vsak teden in so nad učinkom navdušeni. Največkrat imajo ljudje težave zaradi dolgotrajne sedeče drže. Napetost se izraža v hrbtu, križu in na ramenskem obroču. Bolečine v ramenih zaradi togih mišic so resno opozorilo prevelike stresne obremenitve. Ne gre jih spregledati.

Kdaj je masaža dobra?
Če je posameznik prestrašen, se od zakrčenosti kar poti na mizi in je težko kaj storiti. Veliko primerov imam, ko ljudi boli glava. Po temeljiti masaži hrbta in ramenskega obroča jih glavobol mine. Torej – bistven je učinek. Masaža mora človeka sprostiti in mu pomagati.

Sprašuje: Klavdija Miko

Celoten intervju preberite na : delo.si

na spletnemu forumu >>>


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam