fbpx

Maskara – Žametni trepet gostih trepalnic

Ličenje

Naj so naši lasje temni ali svetli, bakreni ali kostanjevi, nič ni bolj vznemirljivega, kot je žametni trepet gostih trepalnic, ki v presledkih za kratek hip zastrejo naš pogled. Zadostuje nekaj potez s črno ali…

Naj so naši lasje temni ali svetli, bakreni ali kostanjevi, nič ni bolj vznemirljivega, kot je žametni trepet gostih trepalnic, ki v presledkih za kratek hip zastrejo naš pogled. Zadostuje nekaj potez s črno ali kako drugo temno obarvano maskaro in trepalnice bodo lepše, daljše in gostejše.

Sicer pa sta dolžina in gostota naših trepalnic genetsko določeni že ob rojstvu. Tudi njihova barva je določena z melaninskim pigmentom. Barva trepalnic je trajna, v nasprotju z barvo las, ki se spreminja. V tem pogledu je narava trepalnicam prizanesla saj s starostjo ne posivijo. Tudi njihova rast – razen v primeru bolezni – ne nazaduje. Na zgornji veki zraste 90 do 160 osem do dvanajst milimetrov dolgih trepalnic, na spodnji veki pa le 75 do 80 trepalnic, ki dosežejo samo šest do osem milimetrov. Sicer pa imajo trepalnice razmeroma kratko življenjsko dobo – izpadejo že po nekaj mesecih.

Na srečo se to dogaja neopazno, saj nekatere tisti čas nastajajo, druge še rastejo, tretje pa so na koncu svojega življenja. Enako se dogaja z lasmi na glavi.

Trepalnice so pravzaprav zelo prožne in trpežne, kar je zelo pomembno, saj je njihova glavna naloga varovati oko pred prahom in potnimi kapljami. S skrbno nego postanejo trdnejše
še in voljnejše, nikakor pa gostejše ali daljše. Naše babice so si jih negovale z ricinusovim ali olivnim oljem v upanju, da bodo postale daljše. Maščoba jim je vsekakor dobro dela. Treba je biti samo pazljiv, ker lahko olje hitro zaide v oko in ga vzdraži.

V tujini poznajo celo vrsto brezbarvnih maskar za nego trepalnic. Namesto barve vsebujejo negovalna sredstva, kot so keratin, liposomi, vitamin B5, avokadovo olje, ricinusovo olje. Ti preparati preprečujejo, da bi trepalnice postale krhke in lomljive, poleg tega pa se lepo svetijo. Toda kratke in svetle trepalnice ne postanejo niti temnejše niti daljše. Maskara je nekakšna čarobna paličica: dotakne se skoraj vsake trepalnice, jo obarva in zaščiti. Na pogled postanejo trepalnice daljše in gostejše. Kako velik je učinek maskare, pove iskreno priznanje slavne Elisabeth Taylor: “Maskari se nikoli ne odpovem, niti takrat ne, ko se sploh ne naličim. Četudi imam po naravi temne trepalnice, se mi zdi, da brez maskare moj pogled ne bi imel pravega izraza.”

Maskara je primerna za vsako žensko, za svetlolaske še posebej, saj so njihove trepalnice, četudi so dolge in goste, skoraj nevidne, temnolaske pa svoje sicer temnejše trepalnice z maskaro še bolj poudarijo.
Moda ličenja priporoča tri barvne odtenke maskar: črno, temno modro in temno rjavo. Čeprav so razlike med odtenki skoraj neopazne, pa vendar z njimi dosežemo poseben učinek. Sivkasto modre oči postanejo z modro maskaro še bolj modre, rjave oči pa s temno rjavo maskaro dobijo posebno žametno mehkobo.
Danes skoraj ni več kakovostne maskare, ki ne bi vsebovala vsaj nekaj keratina ali vitamina B5, da ne omenjam vrste drugih učinkovitih dodatkov, ki jih maskaram dodajajo znani proizvajalci. Dobre maskare so zato tudi razmeroma drage. Kremne maskare dajejo več leska, bolj negujejo kot maskare, obstojne v vodi, ki naj bi v normalnih okoliščinah prenesle kakršnokoli količino vlage. Toda proti maščobi in vroči vodi so tudi te brez moči. Skoraj povsem so izginili tuši v kamnu, priporočljivi predvsem za oči, ki ne prenašajo maščobe. Za tiste, ki nosijo leče, svetovno tržišče ponuja posebne, zelo mehke maskare. Pa vendar, ta, ki ima mirno roko in je pri ličenju natančna, lahko uporablja prav vse tuše za trepalnice. Kakovostne seveda.


Maskaro uporabljamo tako, da s krtačko (ali spiralo) potegnemo od korena proti vrhu trepalnic, in to z zgornje in spodnje strani. Če nam je všeč močnejša barva, večkrat potegnimo s krtačko. Zgornje trepalnice na sredini veke obarvajmo močneje – to oko razširi – in ob zunanjem robu veke – to oko podaljša. Brez škode pa lahko zanemarimo trepalnice tik ob notranjem očesnem kotu, saj enakomerno obarvane dajejo vtis okroglega očesa, to pa ni ne lepo ne zaželeno.

Še nekaj trikov pri mazanju z maskaro:

  • Majhne oči: z maskaro bolj poudarimo konice trepalnic. Tudi obrvi ne smejo biti pregoste.
  • Preblizu oči: z maskaro bolj poudarimo trepalnice proti zunanjemu očesnemu kotu.
  • Udrte oči: izogibajmo se pretankim obrvem, z maskaro pa bolj poudarimo konice trepalnic
  • Izstopajoče oči: z maskaro poudarjamo korene trepalnic. Zelo priporočljiva je tudi “tehnika Garbo”, ki smo jo že opisali.


Trepalnice so videti še gostejše in daljše, če jih pred uporabo maskare malo naprašimo s pudrom v prahu. V vsakem primeru pa moramo paziti, da trepalnic ne namastimo s kremo, ki jo uporabljamo za obraz, saj se maskara lahko kaj hitro razmaže.

Maskara je od trenutka, ko jo prvič odpremo, uporabna šest do sedem mesecev. Seveda, če z njo ravnamo pravilno. Glavni sovražnik dobre in trajnejše uporabe je brezbrižnost pri shranjevanju. Potem ko maskaro prvič odpremo in začnemo uporabljati, se v njej dogaja isto kot z vsakim drugim kozmetičnim pripomočkom. Stik z vodo in premočna toplota lahko porušita ravnovesje sestavin, zlasti če se uvrščamo med tiste, ki zmeraj znova pozabijo dobro zapreti spiralo. Ne jezimo se na maskaro, da nam je vzdražila oči, če smo jo prejšnji dan nemarno pustile odprto, potem ko smo jo uporabile. V tem primeru se nikakor ne čudimo, če nam bodo veke zaradi bakterij, ki se vselijo v maskaro, otekle in postale rdeče. Nikoli ne smemo uporabiti stare spiralne krtačke (četudi se nam zdi nadvse odlična) za nov tuš. Če pa nenadoma začutimo, da nas oči ščemijo ali pečejo, se kaže znebiti maskare, ki jo uporabljamo.

Trajnejše barvanje trepalnic pri frizerju ali pri kozmetičarki je priporočljivo za tiste, ki nosijo leče, pa tudi za športnice. Seveda je treba tak postopek ponoviti vsake štiri tedne, kajti trepalnice postopoma rastejo, podmladek pa prihaja na svetlo – svetel! Prav pri barvanih trepalnicah je še posebej pomembna nega, sicer zelo rade postanejo krhke.
Svetlolase Švedinje imajo poleg zelo svetlih las tudi skoraj bele obrvi in trepalnice. Da bi intenzivirale pogled, jih barvajo same, in to z naravnim barvilom, ki jih potemni za nianso ali dve, tako da učinkujejo zelo naravno.
V tujini poznajo celo vrsto brezbarvnih maskar za nego trepalnic. Namesto barve vsebujejo negovalna sredstva,kot so keratin, liposomi, vitamin B5, avokadovo ofje, ricinusovo olje.

Maskara je primerna za vsako žensko,za svetlolaske še posebej, saj so njihove trepalnice, četudi so dolge in goste, skoraj nevidne, temnolaske pa svoje sicer temnejše trepalnice z maskaro še bolj poudarijo.
Maskara je od trenutka, ko jo prvič odpremo, uporabna šest do sedem mesecev. Seveda, če z njo ravnamo pravilno. Glavni sovražnik dobre in trajnejše uporabe je brezbrižnost pri shranjevanju.

Lili Carsten: Lepota skozi letne čase


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam