fbpx

Fitman01: Uvod, prolog ali “Let the game begin”

Blog, Moška moda, Zanimivosti

Moja zgodba je preprosta. Še ena izmed mnogih. Morda nič posebnega, a je moja. Tudi ti imaš svojo zgodbo? Pa jo oblikuješ sam?

Moja zgodba je preprosta. Še ena izmed mnogih. Morda nič posebnega, a je moja. Tudi ti imaš svojo zgodbo? Pa jo oblikuješ sam?

Okoli svojega osemnajstega leta sem ogromno kolesaril. Tako veliko, da sem celo razmišljal nekje v tretjem letniku gimnazije, da bi preprosto začel resno zagriženo trenirati. Kljub poskusom, da bi pričel dirkati sem se pač moral sprijazniti, da je avto šport preprosto predrag. “Specialka” pa je bila po drugi strani realnost.

Poletje 2005 naj bi bilo prelomno in je tudi bilo

Z dogovorom za termin prvega poskusnega treninga z vrhunsko kolesarsko ekipo Adria sem nenehno odlašal. Delal sem preko študentske napotnice na pošti in si želel prislužiti nekaj denarja. Še preden se je poletje zaključilo sem namesto na kolesu pristal v bolnišnici. Najprej avgusta za kakšen teden in nato konec decembra ponovno vse do začetka marca prihodnje leto.

Diagnoza?

Bakterija mi je popolnoma uničila oziroma bolje zapisano požrla disk med vretencema L4 in L5. Po dolgem boju z bakterijo sem pristal še na rehabilitaciji in imel komaj približno 45 kilogramov, kar seveda pri osemnajstletniku ni normalno. Z meseci sem pridobiti nazaj svojo “kilažo” na okoli 60 kilogramov in nekje okoli te številke tudi ostal vse doslej. Po navodilih zdravnika sem prva leta skrbno pazil na svojo fizično kondicijo in predvsem na občutljivo hrbtenico.

Z vse večjim življenjskim tempom pa je v ospredje prihajalo delo in zgolj delo. Delo že krepi človeka, ampak 9 ali več urno sedenje za računalnikom pa vsekakor ni zdravo. V letošnjem letu sem se zato malce več posvečal teku. Udeležil sem se blejske Nočne 10ke, nočnega teka po Vrhniki in Soča Trail Runa. Malce več pa sem se naokoli vozil tudi z gokartom. Z izgovorom, da ni časa, sem se nenehno zgovarjal, da ne utegnem redno delati vaj za stabilizacijo hrbtenice. Pa roko na srce, treningi v telovadnicah in fitnesih so blazno dolgočasni. Vsaj meni.

Zaključek vseh teh letošnjih aktivnosti pa je bil eden – nimam dovolj moči v hrbtenici, kot tudi ne na splošno. Mišice ob hrbtenici so zaradi premalo mišične mase in premalo treninga oslabljene. Bolečine pa so lahko zato pogostejše po vsakem naporu, kot je tek ali vožnja gokarta. Povrh vsega zadnje modne zapovedi še zapovedujejo, da če se že stoletja ženske “mažejo” s pudri in lakirajo nohte, potem moramo fantje delati na izklesanem telesu. Zato je padla logična odločitev, da pričnem trenirati. Projekt sem sam pri sebi poimenoval preprosto #FITMAN in na koncu po spletu okoliščin tudi pristal v istoimenskem centru Fitman v Ljubljani, ki nudijo osebna trenerstva.

Osebni trener: Nuja ali “preseravanje”

fitman fitnes center 2013Po uvodnem posvetu sem izvedel že pričakovano, da imam nezdrav življenjski stil in napačen način prehranjevanja. Dejstvo pa je, da se toliko že poznam, da nisem niti približno dovolj discipliniran ali motiviran, da bi sam hodil v fitnes. Se sam izobraževal katere vaje lahko delam in katere absolutno ne. Drugo dejstvo pa je, da bo potrebna redna vadba, trikrat tedensko! Osnovni cilji pa so pridobiti na telesni masi, urediti si pravilno prehranjevanje in stabilizirati hrbtenico. Mi bo uspelo? V ljubljanskem centru FITMAN so mi pripravili celosten, individualen program. S podpisano pogodbo pa se zavezujemo, da nam bo skupaj uspelo.

Optimizen je! Upam, da se ta zapis ne bo zaključil pri številki 01. 🙂

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam