fbpx

Fatalna Coco Chanel

Izpostavljeno, Lifestyle, Prva stran

“Vsaka ženska je stara toliko, kot si zasluži.”

Coco Chanel ni samo ikonična modna oblikovalka. Revija Times jo je imenovala za  eno najbolj vplivnih ljudi 20. stoletja. Pot do tega statusa pa je bila trnova.

Gabrielle Bonheur (pomeni sreča v francoščini) Chanel se je rodila neporočeni mami kot drugi od petih otrok. Skupaj z očetom, ki je bil večino časa odsoten, so živeli v enosobnem stanovanju. Zgodnja smrt mame, Coco je bila stara le 12 let, jo je za vedno zaznamovala. Družina ni več ostala skupaj. Oče je sinove poslal delati na kmetijo, Coco in njeni sestri pa so odraščale v sirotišnici, ki jo je vodil krščanski red. Ravno v sirotišnici pa se je Coco prvič srečala s šivanjem. Naučila se je šivati in izdelovati lutke.

Coco_Chanel,_1920 chaneeeel

cc

Po dopolnjenem 18. letu se je podala v svet. Začela je nastopati in peti v kabareju. Kmalu je ugotovila, da tega dela ne bo mogla opravljati profesionalno. Je pa spoznala prvega moškega, ki je zaznamoval njeno življnje.  Coco se je rada zaljubljala. Tako ji je njen drugi moški, eden od prijateljev prvega ljubimca, pomagal odpreti prvi butik njenih kreacij.

mladacoco

Chanelove obleke so  razlikovale od ostalih ženskih oblačil tistega časa po svoji sproščenosti. Namenjena so bila prostemu času in športu. Tu se je začela njena zgodba o uspehu. Samo dve leti zatem je odprla svoj drugi butik in ljubimcu povrnila investicijo. Čez nekaj let pa je kupila celo zgradbo v modnem predelu Pariza. Njen uspeh se je širil. Kmalu je imela v lasti kar 5 nepremičnin, kjer je ponujala oblačila, klobuke, modne dodatke, nakit in parfume, ki so še danes med najbolj priljubljenimi.

chanel1

cocovsvojemsuitu

coco-chanel

Ne samo kot modna oblikovalka, ampak kot močna ženska tistega časa, ki je bila spoštovana v visokih krogih. Premoženje, ki ga je Coco ustvarila, je ob njeni smrti znašalo 19 miljard dolarjev, kar je v današnjem času enako 118 miljardam.

ilustration

Nekaj njenih napotkov k uspehu v življenju, pa si lahko preberete v naslednjih izrekih:

cocochanelquote

 “Dokler veš, da so moški kot otroci, veš vse.”

“Ne zapravljaj časa z razbijanjem po zidu v upanju, da se bo spremenil v vrata.”

“Obstajajo ljudje, ki imajo denar in ljudje, ki so bogati.”

“Najbolj pogumno dejanje je misliti zase. Naglas.”

“Vsaka ženska je stara toliko, kot si zasluži.”

 

 

Foto: Pinterest


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam