Da med potovanjem ne zbolimo …

PR novica, Prva stran, slider, Uncategorized

Poleg načrtovanja potovanja, se ne pozabite osredotočiti tudi na najbolj pomembno stvar – osebno zdravje.

Priprava in skrbno načrtovanje na potovanje sta lahko velik pritisk na vaš imunski sistem, ne glede na vrsto potovanja. Večina ljudi je zelo obremenjena z načrtovanjem potovanja, zato se pozabi osredotočiti na najbolj pomembno stvar – osebno zdravje.

Medtem ko se ohranja močan imunski sistem vsak dan našega življenja, je še bolj pomembno, da se ohranja in vzdržuje, ko smo na poti. Potovanje lahko ogrozi imunski sistem, saj poruši notranje telesno ravnovesje, ki uravnava spanje, lakoto in prebavo.

Potovanje pomeni tudi večjo izpostavljenost mikrobom in virusom, ki se hitreje razmnožujejo na mestih, kjer je veliko ljudi, npr. na letalih, avtobusih, vlakih, letališčih (kljuke vrat, ograj in druge javne površine). Slabo kroženje zraka v prostoru oziroma zaprti prostori prispevajo k širjenju bolezni.

Ne glede na vzdrževanje dobre higiene na potovanju so lahko vsi nasveti odveč in človek vseeno zboli, če ima pred odhodom oslabljen imunski sistem. Močan imunski sistem vas bo ohranil zdrave. Z malo vnaprejšnjega načrtovanja pa lahko svoj imunski sistem zelo okrepite, zaščitite svoje zdravje, da boste lahko mirno uživali v popotovanju. Eden najboljših načinov za pripravo imunskega sistema na potovanje je uživanje prehranskih dopolnil pred in med potovanjem. Za določene vitamine in dodatke je znano, da pomagajo zavirati in ščititi pred bakterijami in virusi ter igrajo pomembno vlogo pri krepitvi imunskega sistema.

vlak-interier

Kako okrepiti vaš imunski sistem pred potovanjem in ostati zdrav tudi med potovanjem?

Vaš imunski sistem je obramba vašega organizma pred okužbami in boleznimi. Imunski sistem prepoznava celice, ki sestavljajo telo, poskuša pa se znebiti neznanega. Uničuje mikrobe (bakterije in viruse) in zajedavce. Če je vaš imunski sistem oslabljen, omogoča klicam in zajedavcem »vstop« v vaš organizem in zato zbolite.

Dober imunski sistem se ne »zgradi« čez noč. Pomembno je, da redno vzdržujete in ohranjate zdrav način življenja in ohranjate še zdravo raven stresa. Posebno pozornost namenite imunskemu sistemu vsaj dva tedna pred odhodom.

Pri krepitvi imunskega sistema upoštevajte nekaj bistvenih nasvetov:

 • Zagotavljate organizmu zdrava in hranljiva živila, izogibajte se nezdravi, »junk« hrani, predelani hrani in sladkorju, saj je znano, da vplivajo na zmanjšano delovanje imunskega sistema.
 • Če je organizem v pomanjkanju vitaminov in mineralov, bo vaše telo bolj dovzetno za bolezni in obolenja, zato redno uživajte priporočene odmerke prehranskih dopolnil.
 • Zagotovite si dovolj kakovostnega spanca.
 • Redno in učinkovito vadite, saj redna vadba krepi in ohranja imunski sistem zdrav, da se lahko bori proti bakterijam in virusom, še preden ti povzročijo težave, ki izhajajo iz prehladov, gripe in raznih bolezni.
 • Ustrezno se izpostavljajte sončni svetlobi, da optimizirate raven vitamina D, saj obstajajo prepričljivi dokazi, da so prehladi in gripa, povezani s pomanjkanjem vitamina D. Če te možnosti nimate bodite pozorni na zadosten vnos dodatkov z vitaminom D. Redno pijte zadostne količine tekočine (voda in zeliščni čaji so najboljši), da telo izloča toksine.
 • Uživajte kakovostne probiotike in jejte veliko fermentiranih živilih, kot je kefir, ki so naravni viri probiotikov. Probiotično dopolnilo lahko pomaga preprečiti zaprtje, zato ga mnogi ljudje zaužijejo med potovanjem.
 • Ob prihodu v hotelsko sobo jo na hitro pospravite. S preprostimi ukrepi, kot so brisanje armatur, ročajev, pultov in polic, steklenih površin ter odstranitev posteljne prevleke, lahko zmanjšate tveganje za izpostavljenost bakterijam in mikroorganizmom, ki povzročajo bolezni.
 • Če trpite zaradi slabosti, si vzemite s seboj nekaj svežega surovega ingverja. Ingver je čudovito naravno sredstvo proti slabosti kot tudi sredstvo za številne druge zdravstvene težave (kašelj in prehlad …).
 • Čim bolj zmanjšajte stres in obremenitev pred in med potovanjem. Kronični stres je znan, da slabi imunski sistem. Smeh zmanjšuje stresne hormone, ki krožijo po organizmu, ko ste pod pritiskom, zato poskrbite, da se boste dovolj smejali.

Bezeg krepi imunski sistem in pomaga pri prehladu

Čeprav je pojav prehlada med potniki na potovanju splošno nizek, so odkrili pomemben vpliv bezga na trajanje prehlada in s prehladom povezanih simptomov. Potniki, ki so uživali bezeg 10 dni pred potovanjem in 4 – 5 dni po prihodu v tujino, se jim je čas prehlada v povprečju skrajšal za 2 dni, opazili pa so tudi zmanjšanje simptomov prehlada. Na udeležencih študije v raziskavi učinkov bezga niso bili opaženi učinki na področju duševnega zdravja. Pojavnost neželenih učinkov je bila na splošno nizka in nobenega od neželenih učinkov ni možno neposredno pripisati bezgu.

Po raziskavah je bezeg pomembna učinkovina za krepitev imunskega sistema in v boju proti prehladu, zato je njegova uporaba smiselna.

sambucus-nigra1

VitaGran Direkt, prehransko dopolnilo z vitamini in minerali

 • fidimed_vitagran_embalaza_webZmanjšuje utrujenost in okrepi imunski sistem!
 • Sadni koncentrat, katerega naravna osnova je sorta črnega bezga (Sambucus nigra), priznana zaradi visoke koncentracije antocianov.
 • Vsebuje pomembna mikrohranila, vitamine C, B6, B12, D, folna kislina ter mikroelementa cink in selen. (Vitamini C, B6, B12 in folna kislina prispevajo k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti.)

Ker telo samo ne more proizvajati vitaminov in mikroelementov, jih moramo zato dnevno v zadostni količini zaužiti.

Kdaj jemati VitaGran Direkt?

 • Ko želimo dodatno zaščititi svoj imunski sistem,
 • za zmanjševanje utrujenosti in izčrpanosti,
 • ko je telo zaradi neuravnotežene in nezdrave prehrane še posebej obremenjeno s stresom,
 • ko so potrebe telesa po teh vitaminih ali mikroelementih povečane.

Ob načrtovanju potovanja poskrbite, da s seboj »vzamete« tudi zdrave navade ter okrepite imunski sistem, da boste lahko uživali vsako sekundo svojega potovanja.

Foto: Pinterest


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam