fbpx

Botoks in polnila: kaj so in zakaj jih imamo radi?

Lepota, Novice, PR novica, Prva stran

Družbeni stereotipi zelo vplivajo na samozavest, predvsem na pripadnice nežnejšega spola.

V današnji družbi je videz zelo pomemben. Žal to velja posebno za ženske, saj s(m)o nenehno pod drobnogledom, bodisi v službi, družbi in v zasebnem življenju. Vsi pričakujejo, da smo prototip super ženske, popolna mama in žena, odlična poslovna ženska, z videzom supermodela.

Obremenjeni smo s podobami popolnosti, ki pa niti niso realni. Naše možgane redno polnijo podobe zvezdnic, ki imajo poleg ultra trim teles, oblačil po zadnji modi, tudi obraz dvajsetletnic (čeprav so jih pred kratkim dopolnile štirideset). Vse seveda kategorično zanikajo uporabo botoksa ali polnil ter zatrjujejo, da so njihovi sveži obrazi posledica dobrega DNK-ja, obiska kozmetičarke ali pa zaradi dejstva, da pijejo dovolj tekočine.

Kot urednica modnega in lifestyle medija, se dnevno srečujem s fotografijami popolnih, napetih obrazov, brez gub (celo tistih smejalnih), pigmentnih madežev in ostalih nepravilnosti, ki pridejo z leti. Kako je to mogoče, se sprašujem?

Dejstvo je, da število estetskih posegov vsako leto raste, pri čemer prednjači povečevanje prsi, popravki nosu, liposukcija in glajenje gub. Razlogi pa so največkrat pomanjkanje samozavesti in trend, ki ga narekuje predvsem zabavna in modna industrija. Družbeni stereotipi zelo vplivajo na samozavest, predvsem na pripadnice nežnejšega spola.

Sama sem bila v precepu, ali popustim trendu pomlajevanja in predvsem, komu lahko zaupam, da opravlja lepotne posege na mojem obrazu. Vse prevečkrat slišim, da pomlajevalne posege izvajajo »strokovnjaki« ki niso pristojni za tovrstne prakse.

Če boste pri iskanju najbolj ugodnih cen zelo vztrajni in iznajdljivi, boste naleteli tudi na kozmetične salone, kjer vam hkrati z manikiro in pedikuro, ponujajo tudi pomlajevanje obraza za smešno nizko ceno. Seveda se na prvi pogled sliši zelo omamno, zato se zelo veliko žensk žal odloči prepustiti usodo svojega obraza nestrokovnjakom.

Kljub številnim raziskavam in strokovnim člankom ima uporaba botoksa in polnil še vedno negativen prizvok, predvsem zaradi lastnih predsodkov, kako bo to sprejela naša bližnja okolica.
S pomočjo spletnega iskalnika sem preverila kar nekaj klinik v Sloveniji in Hrvaškem, saj svojega obraza res ne bi zaupala vsakemu, ki te storitve ponuja.

Pri raziskovanju pa me je presenetilo sledeče: mnoga dekleta in ženske sploh ne poznajo razlike med polnili in botoksom. Če poenostavimo, je stvar sledeča: botoks se uporablja za zgornji del obraza (čelo in predel okoli oči), polnila pa na spodnjem delu obraza.

Veliko ljudi pravzaprav ne ve, kaj je botoks, zdravilo ali strup?

Botoks je v prvi vrsti zdravilo, ki se v medicini uporablja že več kot 20 let, v estetiki pa več kot 10 let in brez izjem dosega želene rezultate. Pri tem se ne smemo ozirati na negativno medijsko kampanjo, ki skoraj dnevno ponuja »neposrečene« rezultate uporabe botoksa, ki pa niso posledica samega preparata, ampak nerealnih želja uporabnic ter nestrokovne uporabe. Učinki botoksa so vidni v povprečju med tremi in šestimi meseci.

Koža s staranjem in izpostavljenostjo škodljivim dejavnikom izgublja tudi hialuronsko kislino, ki je naravna vlažilna snov, prisotna v našem telesu. Z uporabo dermalnih polnil ali filerjev koži vrnemo volumen, elastičnost in mladosten videz, zato so primerni za spodnji del obraza. Obstojnost filerjev je odvisna od globine gub in v povprečju traja med 6 in 12 meseci.

Po skrbnem pregledu ponudbe, sem se odločila za Rotim Medical Centar, ki ima svojo ordinacijo v Zagrebu, natančneje na Budimski 3. Ob prihodu me je sprejela super prijazna ekipa, na čelu z univ. mag. Željkom Rotimom, dr. med. dent. Dr. Rotim, je med drugim, tudi soustanovitelj in predsednik Hrvaškega društva za estetiko obraza, zato sem bila popolnoma v varnih rokah. Pri takih posegih je individualen pristop ključnega pomena, zato sva se z dr. Rotimom pogovorila o mojih pričakovanjih.

univ. mag. Željko Rotim, dr. med. dent.

Moj obraz trenutno potrebuje nekaj izgubljenega volumna, povrnitev mladostnega videza in odpravo izrazitejših mimičnih gob na čelu, zato sva se z doktorjem odločila za uporabo tako botoksa kot tudi polnil. Ker nisem želela popolnoma negibnega čela, sva se odločila za tako imenovani baby botoks, pri katerem sva zgladila samo gubice ob očeh in med obrvmi in le delno tiste na čelu.

Za mlajši videz mi je dr. Rotim predlagal uporabo polnila na vrhu ličnic, saj s tem obrazu vrne nekaj volumna, hkrati pa nekoliko napne obraz, brez »umetnega« videza.

Kaj povedati na koncu? Z rezultati sem izjemno zadovoljna, saj je dr. Rotim svoje delo opravil tako skrbno in natančno, da nisem po posegu potrebovala niti kapljice korektorja. Moj obraz je svež in pomlajen, vendar ne v to skrajnost, da bi izginotje gubic opazili že na kilometer daleč.

 

Foto: Rotim Medical Centar, Pinterest


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam