fbpx

Bi danes Carrie Bradshaw nosila visoke petke ali športne copate?

Izbor urednice, Moda, Novice, slider

Kako je športni trend uničil visoke petke.

Kadar si v spomin prikličemo prizore iz serije Seks v mestu, imamo pred očmi nedvomno tiste, v katerih Sarah Jessica Parker teče po pločnikih New Yorka, se sprehaja s Charlotte in Mirando ali pa hiti na zmenek z Big-om ter opazimo, da ima na nogah vedno visoke petke.
Carrie se spominjamo tudi po svojih slavnih monologih:

»Glede na to, da na vidiku ni nobenega moškega, sem se odločila, da vsaj svojim stopalom privoščim malo zabave v novih Jimmy Choo in Manolo Blahnik čevljih.«

Tudi, če jo je ta strast na koncu pripeljala do bankrota, je imela Carrie samo eno resnično ljubezen, ljubezen do čevljev in Bog ne daj, da bi jo Big postavil pred ultimat: Jaz ali Manolo, saj se nam zdi, da bi izbrala prav slednjega.  Danes pa nismo več prepričani, da bi Carrie še nosila visoke petke, ampak bi izbrala športne copate.

a-sarah-jessica-parker-manolo-blahnik-08

Glede na zadnje trende se nam zdi, da se razvpiti stiletto čevlji umikajo z modne scene. Mogoče sami tega občutka nimate, vendar po statistiki, ki jo vodijo trgovine s čevlji, je prodaja visokih petk v zadnjih dveh letih padla za 12 %, kar pomeni, da je veliko število modnih znamk povečala izdelavo športnih copat in nizkih čevljev.

»Če sem iskrena, visoke petke nosim le poredko,«

je izjavila modna urednica ameriške edicije Elle.com, Nikki Ogunnaike.

files

Nikki Ogunnaike

»So neudobne in v njih ne morem hoditi tako, kot bi si želela: svobodno! Zelo so tudi nepraktične in absolutno dajem prednost platformam, stabilnim, nižjim petam ter športnim copatom. Če bi jih lahko, bi športne copate nosila 24 ur na dan.«

Nikki pa ni edina, ki razmišlja v tej smeri. Po podatkih, ki jih je sporočila Beth Goldstein, NPD analitičarka za modne kampanje, so športni copati nov model čevljev, ki jih lahko nosimo na milijon različnih načinov.

»Trend ready-to-wear mode je spremenil v tej smeri, da je moda navdihnjena s športnimi kosi, ki jih lahko nosimo tudi za službo ali pa zmenek. Nekateri športni copati so videti prav tako atraktivno kot visoke petke. Seveda še vedno obstajajo ženske, ki se nikoli ne bodo odrekle visokim petkam, vendar po drugi strani je vse več takih, ki so komaj čakale, da športni copati postanejo glavni trend v obutvi.«

Konec koncev, gamaše in znoj pač ne grejo skupaj z visokimi petkami (razen v primeru Rihanne, ki zna kombinirati Guccijeve visoke petke s trenirko :-))

»Ljudje se v današnjih časih nagibajo predvsem k udobju. Najbolj jim je pomembno, da nosijo oblačila in obutev, v katerih se počutijo prijetno, vendar visoke petke ne spadajo v to kategorijo,«

je še dodala urednica Elle.com.

Če niste ljubiteljica športnih copat, obstaja seveda alternativa, saj postajajo modeli z nizko oglato peto vedno bolj popularni. Njihova prodaja je lani narasla za 13 %.

»Mislim, da so ženske zelo vesele, da so se na modni sceni končno pojavili čevlji, ki imajo moderno in udobno peto, v katerih bodo lahko hitele po celem mestu in bile hkrati videti zapeljive in brez strahu, da bodo padle in si zlomile nogo,«

je pred kratkim izjavila modna oblikovalka Maryam Nassir Zadeh, ki je bila ena izmed prvih oblikovalk, ki je predstavila čevelj, ki ga krasi nižja peta. Eden izmed njenih najbolj prodajanih modelov, Roberta, je hibrid med stiletto modelom in balerinkami, ki so na voljo v pastelnih in nude barvah in jih obožujejo vse svetovne trendseterke.

tumblr_ntd4gcioks1rmjlk6o1_12801
Tudi ostali modni trendi so razlog, da se stiletto čevlji prodajo manj, saj skinny jeans, ki se je odlično kombiniral z visokimi petkami, že dve leti ni več med 5 najbolj prodajanimi modeli. Pred njimi so kavbojke na zvonec, boyfriend ter ostali modeli, ki jih najboljše lahko kombiniramo s platformami in športnimi copati.

IMG_1555_s_1024x1024

files (2)
Milenium generacija ima pri nakupovanju popolnoma druge kriterije in ni tako zvesta modnim znamkam in trendom, kot je bila predhodna generacija.

»Slišal sem nekega modnega oblikovalca prestižnih čevljev, da nikoli ne bi želel, da so njegovi čevlji videti udobno,«

je izjavil psiholog Kit Yarrow, ki piše za modne revije.

»Spomnim se, da sem takrat pomislil, da s to izjavo moderne ženske ne bo očaral. Njih ne zanima, da je zate čevelj umetniško delo. Njim je najbolj pomembno, da se v njih počutijo udobno.«

Foto: Pinterest


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam