fbpx

Ali Instagram ustvarja make – up klone?

Ličenje, Obraz, slider, trend

Je šel trend obrisevanja in osvetljevanja predaleč? In kdo je kriv za to? Nihče drug kot …

Vsaka, ki je kdaj uporabljala Instagram ve, da obstaja določena skupina deklet, ki se ličijo na določen način in so videti zastrašujoče enako. Od znanih pevk in igralk, pa vse do lepotnih blogerk in neznanih deklet, je Instagram make – up zavladal družbenim omrežjem.

Močni obrisi, majhni nosovi, zelo svetlo in izraženo osvetljevanje, izrazite ličnice, popolno naličene mačje oči, dolge umetne trepalnice, zmanjšane gube na vekah, močne obrvi, Natančno obrobljene rjavkaste ustnice. Vse to je le del prepoznavnega “Instagram videza”. V današnjem času, ko je kozmetika postala dostopna vsem, mlada dekleta posegajo po težkem make-upu , ki je popolnoma neprimeren njihovi starosti in priložnosti, na primer odhodu v šolo.

ll

Med “listanjem” Instagram novic smo opazili, da so vsa dekleta videti enako in ne moremo se znebiti občutka, da je 15-letnica videti kot 30-letnica, 30-letnica pa kot 50-letnica, ki na vsak način želi biti videti mlajša. Najbolj nas je zanimalo, kako ta trend deluje v resničnem življenju, ko umaknemo vse Instagram filtre, in predvsem kdo ga je povzročil? Po vseh raziskavah sodeč, nihče drug kot slavna Kim Kardashian.

Za strokovno mnenje smo vprašali Jasno Oklešen, umetnico ličenja in vodilno silo Carpus Makeup Centra.

Za Kim Kardashian in njenimi šovi stoji cela četica marketingarjev, ki skrbijo zanjo in Kardashian klan. Vsak make-up, styling in pričeska so vnaprej premišljeni koraki, ki jim sledi na milijone oboževalk, ki se želijo poistovetiti z njo ter njenim življenjskim slogom. Zato jo imajo tudi za trendseterko in zaradi tega tudi služi svoje milijone. Pri samem makeupu morajo dekleta, ki spremljajo cel šov vedeti, da je dejansko make-up narejen za TV, za šov, kjer se lahko promovira tudi make-up artiste in ker se celoten šov vrti okoli lepote, make-upa, materialnih dobrin, kar potrošniška družba hoče gledati, potem morajo biti tudi makeupi bolj drzni, izpostavljeni, močnejši. Ciljna skupina producentov so namreč prav generacije mladih žensk, ki hrepenijo po takem življenju. Prav njim pa ne bi bilo zanimivo gledati Kim brez makeupa, brez pričeske, brez bleščečih avtov, oblek, hiš, ker potem sama zgodba ne bi bila več zanimiva.

mu

Kot marketingar to popolnoma razumem, težava pa nastane, ker Kimine oboževalke tako hrepenijo po tem videzu, da zanikajo same sebe in ne želijo več poudariti svoje lepote, ampak se želijo preleviti v nekoga drugega. Ne razumejo, da je to močen make-up, prilagojen za fotografijo, TV, poleg tega gredo vse fotografije tudi skozi postprodukcijo, kjer se vse nepravilnosti odstranijo. Kim je že sama po sebi lepa ženska, z lepimi obraznimi potezami, tudi če je brez make-upa.  Težava, ki jo vidim jaz je v tem, da dekleta nočejo več biti podobna sama sebi, ampak hočejo biti nekdo drug, v tem primeru Kimin klon. Nikakor me ne moti, da so ženske ustvarjalne in poskusijo včasih tudi kaj bolj drznega, če pa to postane vodilo njihovega življenja, zakriti svojo identiteto … potem pa to postane težava za kakšno drugo službo. Zato moramo biti make-up artisti še posebej pozorni, da ne zavajamo mladih deklet, ki se še iščejo in lahko takšna družbena omrežja tudi negativno vplivajo na samopodobo. Zato želim, da skupaj z moji predavatelji v Carpus makeup akademiji našim učencem predstavimo različne vidike ličenja in uporabo le tega za različne priložnosti. Samo tako lahko potem učenci razumejo, da ne obstaja le en način, da pa je eden od mnogih načinov lahko tudi “Kardashian” makeup.

Kot je dejala Jasna, so trendi minljivi in prepričani smo, da bo ta trend kmalu, pase. Torej, zakaj bi si nekdo tanjšal nos, če je že sam po sebi ozek? Makeup se uporablja zato, da se poudarijo najboljše lastnosti, nikakor ne vseh! Vprašajte se, ali vam tak videz pristaja, ker se vi dobro počutite ali ker ste ga videli na Instagramu?

Foto: Instagram, Ana Gregorič


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam