fbpx

7 nasvetov, kako porabiti praznične kalorije

Lifestyle, Novice, Prva stran

Za začetek naj povemo, da se strogih diet po načelu “nič jesti” izogibajte v širokem loku.

Praznike večina enači s prekomernim uživanjem hrane, ob tem pa ne pomislimo na enormno količino kalorij, ki jih vnašamo v telo. Drugi pa imajo slabo vest ob misli na vso to hrano, ki jo bodo “morali” pojesti.

Da bi bil občutek krivde manjši, smo pripravili sedem nasvetov, kako pripraviti naše telo na praznične dni, da bo porabilo več kalorij ter pospešilo prebavo.

Za začetek naj povemo, da se strogih diet po načelu “nič jesti” izogibajte v širokem loku. Take diete so mogoče primerne za kratkoročno detoksacijo in izgubo teže, na daljši rok pa pomeni, da se bodo kilogrami vrnili še hitreje, kot so izginili. Poleg tega pa telo izgubi vse proteine, vlakna in maščobe, kar pomeni, da se nam zmanjša telesna energija in poslabša samo razpoloženje. Namesto tega, poskusite upoštevati naše nasvete:

Dnevno pojejte 5 manjših obrokov.

Velika napaka, ki jo pri dietah delamo, je izpuščanje obrokov. Nutricisti svetujejo, da imamo 5 manjših dnevnih obrokov, saj bo le tako naš metabolizem v  nenehnem aktivnem stanju in bo efektivno porabljalo kalorije.

Izogibajte se ogljikovim hidratom in uživajte več proteinov. 

Kruh, sladkor in alkohol odstranite z vašega menija. V dneh pred Božičem dopolnite svojo prehrano z visoko kvalitetnimi proteini (piščančje ali puranovo meso, jajca, mlečni izdelki, grah, fižol,…) ter s sadnjem in zelenjavo.

Temna čokolada je sladek in kvalitetni greh.

Kadar vaše telo vsake toliko časa od vas zahteva vnos sladkorja, se posladkajte s čokolado, vendar naj ta ne bo mlečna, ampak temna, ki vsebuje vsaj 70% kakava.

a3983a336b12ab76_5163212763_5814526f01_b.preview

Ne pozabite na vitamin D.

Zimski dnevi ponavadi ne nudijo veliko priložnosti, da se prepuščamo sončnim žarkom in na ta način pridobivamo vitamin D, zato zanj poskrbimo s pomočjo lososa in tune. Vsebnost vitamina D nam namreč omogoča, da kalorije hitreje porabimo, vpliva pa tudi na dvig našega razpoloženja..

Voda in zeleni čaj. 

Organizem razvajajte vsaj z litrom in pol vode dnevno. Poleg vode pijte tudi zeleni čaj, ki omogoča hitrejše izgorevanje maščob, še posebej takrat, ko se gibate. Razne raziskave so dokazale, da zaradi pitja zelenega čaja, organizem izgoreva 3-4% več kalorij dnevno.

V redne treninge vključite kratke kardio intervale.

Kardio trening dokazano pospešuje presnovo, izgoreva maščobe in pomaga pri izgubi teže, zato predlagamo, da v redne treninge dodate še kratke 15 minutne kardio vaje.

Vsaj 7 ur spanja na dan.

sagorijevanje-kaloprija-prije-blagdana12

Izgorevanje kalorij je povezano tudi  s spanjem. Če ne spite dovolj, se povečuje hormon stresa, ki negativno upliva na delovno produktivnost in kar je še bolj pomembno, drastično zmanjšuje sposobnost segrevanja maščob, ne glede na vašo prehrano in gibanje.

Foto: Pinterest, Zara Home


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam