fbpx

6 stvari, na katere morate misliti, preden odpotujete

Lifestyle, PR novica, Prva stran

Načrtovanje, urejanje potovalnih listin, zavarovanj in zbiranje vseh potrebnih informacij je tudi del potovanj.

Obožujem potovanja, raziskovanje novih dežel, vendar pa je vsak odhod stresen. Načrtovanje, urejanje potovalnih listin, zavarovanj in zbiranje vseh potrebnih informacij je tudi del potovanj, da se le-ta odvijejo tako kot je treba. Preden greste kamorkoli, preverite vreme, valuto v izbrani državi, zdravstveno oskrbo, zanimivosti, ki si jih želite ogledati in seveda kaj vam proračun dopušča.

1. Valuta

Menjalni tečaji so vsekakor ena od stvari, na katere bodite pozorni. Ena največjih napak, ki jo naredi večina popotnikov, je, da izmenja denar za tujo valuto že v matični državi ali pa na letališču, kjer je stopnja konverzije slabša. Najboljše je, da denar dvignete na bankomatu, ko prispete na destinacijo.

Pred potovanjem obvestite banko, da odhajate v tujino, v primeru kakršne koli zlorabe kartic. V praksi je po navadi tako, da banka že sama obvesti imetnika, če sumi na kazniva dejanja.

2. Način prevoza

Kateri način prevoza boste izbrali, ko prispete na cilj? Seveda je odvisno od države, v kateri ste. Če imate name prepotovati daljše razdalje, je dobro razmisliti o najemu avtomobila. Preverite ponudbe različnih rent-a-car podjetij., v primeru, da boste v večini nastanjeni na eni lokaciji, potem, je taksi po navadi najugodnejša izbira. Če je vaš oddih bolj pustolovske narave in potujete le z nahrbtnikom, preverite tudi ponudbe potovanj z vlakom.

3. Prenočitve

Danes je možnosti za nastanitev res veliko. Vse je odvisno od vaših želja, zahtev, »sloga« potovanja. K sreči lahko večino ocen preberete na spletu. Bodite previdni pri najemu preko Airbnb, kjer so povečini preverjeni ponudniki, se pa najde tudi kakšen nepridiprav, zato temeljito preberite vse ocene in nasvete drugih potnikov.

4. Zavarovanje

Da, to je pomembna stvar, o kateri bi morali razmišljati že od začetka načrtovanja potovanja. Turistično zavarovanje sicer ni obvezno, je pa zagotovo ena izmed stvari, ki je ne smete pozabiti, tako kot potovalnih listin. Prav je, da smo optimisti in ne razmišljamo o nesreči, ki se lahko pripeti, ko smo na dopustu, je pa pametno. Saj veste, po toči zvoniti je prepozno.

Ker pa  je čas tisto, kar nam vsem manjka, pogosto pozabimo ali prestavljamo, saj nam vsak dodatna obveznost pri načrtovanju dopusta vzame še tisto nekaj časa, ki nam je ostal.

Ste vedeli, da lahko v poslovalnicah Pošte Slovenije sklenete turistično zavarovanje?

Predvsem pri potovanjih po Evropi ali enodnevnih izletih ne razmišljamo o dodatnem zavarovanju v tujini, saj menimo, da je Evropska kartica dovolj. Pa ni!

Evropska kartica ne nudi asistence, kar pomeni, da ste v primeru, ko potrebujete medicinsko pomoč, pri iskanju zdravnika ali ustrezne ustanove prepuščeni sami sebi.

Evropska kartica prav tako ne krije stroškov prevoza zavarovane osebe iz tujine v Slovenijo.

Kakšne so prednosti zavarovanja za tujino?

S sklenjenim zavarovanjem za tujino si zagotovite

  • 24-urno asistenco v slovenskem jeziku
  • Informacije o najbližji zdravstveni ustanovi
  • Storitve nujne medicinske pomoči tudi v zdravstvenih ustanovah, ki niso v javni zdravstveni mreži obiskane države
  • Nujne zdravstvene prevoze do bolnišnice ali klinike ter nujno zdravljenje
  • Nujne zobozdravstvene storitve
  • Zdravljenje akutnega poslabšanja kroničnih bolezni
  • Iskanje in reševanje ponesrečenih oseb
  • Prevoz v domovino
  • Odvetniške storitve

S sklenjenim dodatkom za nezgodno zavarovanje pa si zavarovanje nadgradite tudi z nezgodnim zavarovanjem za čas trajanja potovanja.

5. Elektronika

Brez elektronike danes težko preživimo, kajne? Za vse naprave, ki jih boste uporabljali, preverite, ali v izbrani državi potrebujete poseben adapter za polnjenje. Pomembno pa je, da se pozanimate tudi o cenah gostovanja v tujini, da vas po prihodu domov, ne bo bolela glava zaradi visokega računa. Če greste na dopust, si privoščite oddih od službenih obveznosti in konec koncev tudi družbenih omrežij. Vse slike boste lahko objavili tudi kasneje.

6. Kultura

Preden odpotujete, je priporočljivo, da si preberete vse pomembne informacije o državi in kulturi. Preverite, kako je z oblačili, če boste raziskovali mesta, kulturne ustanove in predvsem cerkve. Kako je z napitninami? Ali obstajajo kašne fraze, besede, ki bi bile lahko žaljive? Tako se boste izognili morebitnim neprijetnostim in uživali v oddihu.

 

Foto: Pixabay


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam