fbpx

10 stvari, ki jih niste vedeli o detoxu

Fit, Lepota, Lifestyle, Novice, Prva stran

Najbolj priljubljena je kratka razstrupitev, ki je tudi najmanj učinkovita.

Detoxa, oziroma razstrupljanje, je že leta eden izmed ključnih delov wellness ponudb.  Predstavljamo vam 10 stvari, ki jih niste vedele o razstrupljanju in ki jim je priporočljivo slediti, ko se zanj odločite.

Razstrupljanje ne pomeni samo to, da premagamo neko odvisnost

Ljudje izraz razstrupitev preveč pogosto povezujejo z alkoholom, drogami in ostalimi odvisnostmi, obenem pa je to tudi priljubljena metoda za zgubljanje teže. A preprosto povedano je razstrupitev pomembna zato, da odpravi negativne učinke na telo, ki prihajajo iz okolja: industrijske kemikalije, pesiticde, adetive v naši hrani, pasivno kajenje, onesnaževanje in težke kovine. Danes se ljudje odločijo za razstrupitev notranjih organov, kot so ledvice in črevo, s tem pa poskusijo delovanje svojega telesa spraviti v čim boljšo kondicijo.

 

 

Gre za holističen način zdravljenja in čiščenja tako misli kot telesa

Razstrupitev, s katero ohranjamo svoje telo in misli ohranjamo zdrave, je holistična, z njo pa lahko skrbimo za različne zdravstvene težave. Koristi lahko tudi pri nepojasnjenih glavobolih, bolečinah v hrbtu, pomaga proti izgubam spomina, telo naredi bolj odporno na alegrične reakcije in odplakuje nevarne kemikalije iz našega sistema.Koristi takšnega razstrupljanja pa so tudi izboljašnje jeter, ledvic in krvi, pri čemer navadna dieta ne bi pomagala. Ko se stimulira imunski sistem, se izboljša tudi hormonski sistem in iz telesa začne izločati poživila, kot so sladkor, kofein, nikotin in alkohol.

Najbolj priljubljena je kratka razstrupitev, ki je tudi najmanj učinkovita

Kratko razstrupljanje lahko poteka kot 24-urni post, čiščenje črevesja, čiščenje kože, lahko pa se odločite tudi za intravenozne injekcije.Strokovnjaki opozarjajo pred kratkimi razstrupitvami in hitrimi dietami, ki iz hrane odstranjujejo glavna hranila, saj nimate nobenih smernic, kako potem pridobiti vse tisto, kar morate dnevno vnesti v svoje telo. Nikoli ni dobra ideja, da svojemu telesu odvzamete proteine in vlaknine ter vse ostala hranila.

Najboljše rezultate bodo prinesle dolgoročne zdrave navade

Boljša možnost so tako dolge razstrupitve, ki se osredotočajo predvsem na kreiranje zdravih navad skozi iskanje zmernosti, kar pomeni, da se preprosto izogibate nekaterim skupinam hrane, pazite na vnos ogljikovih hidarotov in sladkorja. Zdrav življenjski slog imate takrat, ko začnete vsakodnevno slediti zdravim navadam, za navajanje nanje pa potrebujete kar nekaj časa.

Za izboljšanje imunskega sistema pa je potrebno piti zadostno količino tekočine in v svoje telo vnašati vitamine ter dodatke. Prav tako pomaga tudi meditacija, ki znižuje stres in povečuje nivo energije.Za zmanjašanje stresa pa so primerne tudi alternativne terapije, kot so homeopatska zdravila in akupunktura.

Pred začetkom domačega razstrupljanja bi se morali posvetovati z zdravnikom

Preden se odločite za domač program razstrupljanja in imate željo, da z njim dejansko v celoti izboljšate svoje zdravje, je priporočljivo, da se po nasvet obrnete na svojega zdravnika. S tem boste lažje našli korenine svojih simptomov in predloge, kako točno se lotiti terapije.

Kopalne soli so osnovni razstrupitveni kosi, na katerega prisegajo celo zvezdnice

Zagovorniki verjamejo, da soli pomagajo odstraniti toksine iz telesa, tako da jih z znojem odstranite iz telesa. Če jih dodate v vodo, pa naj bi te naravne soli tudi očistile vaše črevo.

Preprosto čiščenje s sokom lahko pomaga pri prebavi

Preprosto čiščenje s sokom vključuje dodajanje limone v vodo čez celoten dan. Citronska kislina v limoni lahko pomaga prebavi ob enem pa poveča nivoje vitamin C. Zapomnite pa si, da takšno osnovno čiščenje ni enako tekoči dieti, ki predlaga, da nekaj dni uživate samo v limoninem soku.

 

Pred razstrupljanjem si postavite manjše cilje

Ljudje, ki se želijo odreči želji po sladkorju, se odločijo za sladkorno razstrupitev, ki naj bi povečala nivo energije, ob enem pa tudi poskrbela za izgubo teže. A takšna razstrupitev pomeni, da morate v svoji prehrani črtati vse dodane sladkorje, kar pomeni, da ne smete jesti sladic, sladkih pijač in predelanih živil.

A izločiti popolnoma vse sladkorje je izredno težko in redko deluje dolgoročno, zato je bolj primerno, da si postavite manjše cilje in se osredotočite na manjše spremembe v hrani preden se prestavite na novo dieto.

Piling velja za preprosto razstrupitev kože

Najljažja pot, da si naredite razstrupitev kože je, da si pripravite piling, ki bo poskrbel, da bo vaša koža bolj čista, ob enem pa boste odpravili tudi odmrle kožne celice. Piling pa je najbolje kombinirati z vročo savno in sprostitvenimi masažami.

Vaše telo je ustvarjeno tako, da se tudi samo razstruplja

Najpomembnejša stvar, ki so jo morate zapomniti o zdravem razstrupljanju je, da nam ni potrebno iti na posebne diete, da očistimo svoj prebavni sistem, saj je to naloga naših organov. Naše telo je ustvarjeno, da se bori in odstranjuje toksine, ki se znajdejo v naših jetrih, koži, urinarnem sistemu in gastronomskem traktu in pomaga, da se naše telo sproti čisti.

Kaj pa je najboljša pot, da se zavarujete pred toksini? Jejte bogato hrano, ki bo poskrbela, da bodo organi in vaš prebavni trakt ostali zdravi. Svoje telo hranite s pravo hrano, da ga pripravite na bitko.

Sadje, zelenjava, visoko kakovostni proteini, ogljikovihidrati bogati z vlakninami, zdrave maščobe, vitamini, minerali in probiotiki, vsi igrajo vlogo pri grajenju močnega in zdravega telesa od znotraj navzven.

 

Foto: Getty


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam